Tofu smażone z papryką i cebulą
Tofu, czyli sojowy twarożek, debiutuje dopiero na naszym stole. Muszę jednak przyznać, że poniższy przepis to ciekawa propozycja - danie w wykonaniu mojego Męża. Zdziwiło nas to, że tak niewielka porcja zapewnia sytość na długi czas, i z pewnością jeszcze do tofu wrócimy. Przepis z książeczki "Dania z woka" z mojej ulubionej serii wydawnictwa Parragon.
Składniki:
350 g tofu
2 zmiażdżone ząbki czosnku
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka słodkiego sosu chilli
6 łyżek oleju, np. słonecznikowego
1 cebula pokrojona w krążki
1 zielona papryka (u nas w połączeniu z żółtą), pokrojona w kawałki
1 łyżka oleju sezamowego
Tofu pokrój w kostkę i włóż do pojemnika. Zmieszaj sos sojowy, czosnek oraz sos chilli, i polej kostki tofu. Wymieszaj i odstaw na 20 minut. W woku rozgrzej olej słonecznikowy, wrzuć cebulę i usmaż ją na złotobrązowy kolor. Wyjmij łyżką cedzakową i rozłóż na papierowym ręczniku. Do oleju wrzuć tofu i smaż, ostrożnie mieszając, przez 5 minut. Następnie wyjmij tofu i wrzuć do woka paprykę, smaż ją przez 2-3 minuty. Dodaj ponownie tofu oraz cebulę, wszystko podgrzej i skrop olejem sezamowym. Podawaj od razu.