Tiramisu z czarnymi porzeczkami
przepis:
6 podłużnych biszkoptów
200 g czarnej porzeczki
3 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka kakao
20 ml herbaty
20 ml spirytusu
Porzeczki opłukać i osuszyć, usunąć z nich ogonki.
Część owoców odłożyć do dekoracji.
Pozostałe owoce zmiksować z cukrem pudrem.
4 łyżki musu odłożyć.
Resztę musu dodać do mascarpone i jogurtu. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Biszkopty skropić herbatą ze spirytusem.
3 biszkopty ułożyć obok siebie na talerzu. Na nich rozłożyć mus z porzeczek i cukru, a następnie mus z mascarpone.
Ponownie ułożyć kolejne 3 biszkopty, mus czarnej porzeczki i mus z mascarpone.
Tiramisu posypać kakao i ozdobić czarnymi porzeczkami.