Terrina z karpia w objęciach wędzonego łososia

Terrina z karpia w objęciach wędzonego łososia
Zdjęcie - Terrina z karpia w objęciach wędzonego łososia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Terrina z karpia w objęciach wędzonego łososia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 większy karp
  • 300 g wędzonego łososia w plastrach
  • 200 g słodkiej śmietany kremówki
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1-2 łyżeczki różowego pieprzu z zalewy
  • 3 - 4 łyżeczki kaparów
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 - 3 listki laurowe
  • 2 - 3 ziarna ziela angielskiego
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie Karpia oczyścić, usunąć łuski i głowę. Zalać wodą, dodać cebulę, posolić i zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, pod koniec gotowania dodać listek laurowy i ziele angielskie. Ugotowaną rybę odsączyć i ostudzić. Następnie usunąć skórę i po małym kawałku odrywać mięso, aby usunąć wszystkie ości.


2/3 szklanki wywaru z gotowania ryby zagotować, zdjąć z gazu i rozpuścić w nim żelatynę. Dodać do gorącego otartą skórkę z cytryny. Ostudzić.


Kapary drobno posiekać.


Śmietankę ubić na sztywno. Dodać posiekane kapary, różowy pieprz, koperek, sok z cytryny. Posolić i popieprzyć do smaku. Dokładnie wymieszać. Dodać do rozdrobnionego karpia razem z przestudzonym, ale jeszcze lekko ciepłym wywarem. Całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, aby osiągnęło konsystencję gęstej śmietany.


W międzyczasie keksówkę albo podobne naczynie o ciekawym kształcie wyłożyć folią do żywności tak, aby u góry pozostał jeszcze jej zapas do przykrycia masy rybnej. Całe dno wyłożyć plastrami łososia. Na wierzch nałożyć doprawionego karpia i przykryć u góry znowu łososiem. Całość nieco ścisnąć folią spożywczą i wyrównać. Włożyć do lodówki i pozwolić całości dobrze się ściąć. Trwa to zazwyczaj od godziny do kilku godzin. Wszystko zależy od temperatury w lodówce i jak chłodna była masa przed wstawieniem do lodówki. Gdy mamy już mało czasu przed podaniem można włożyć terrinę na 15-20 minut do zamrażarki – zetnie się zdecydowanie szybciej, ale trzeba uważać, aby nie zamarzła.


Podawać dobrze schłodzone z plasterkami cytryny.



Przepis pochodzi z blogotowanie.blox.pl

Kategorie przepisów