Terrina z karpia o objęciach z wędzonego łososia
Karp jest tradycyjną rybą podawaną podczas Wigilii. Przyznam szczerze, że nigdy za nią nie przepadałam z prostego powodu. Ma zbyt wiele ości co mnie wyjątkowo denerwuje. Jest na to sposób, wystarczy usunąć ości jeszcze przed przygotowaniem potrawy. Można w ten sposób przygotować pasztet rybny lub nieco bardziej wykwintnie - terrinę z większymi kawałkami ryby. Moja jest z dodatkiem kwaskawych kaparów, ostrego różowego pieprzu z zalewy i słodkiej śmietanki kremówki. Efekt niesamowity, nie tylko wizualnie, ale też smakowo.
Poziom trudności:
dla ambitnych
Czas przygotowania:
120 minut
Składniki:
1 większy karp
300g wędzonego łososia w plastrach
200g słodkiej śmietany kremówki
1 cebula
2 łyżeczki żelatyny
1=2 łyżeczki różowego pieprzu z zalewy
3-4 łyżeczki kaparów
2 łyżki posiekanego koperku
2-3 listki laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
sól do smaku
świeżo zmielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Karpia oczyścić, usunąć łuski i głowę. Zalać wodą, dodać cebulę, posolić i zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, pod koniec gotowania dodając listek laurowy i ziele angielskie. Ugotowaną rybę osączyć i ostudzić. Następnie usunąć skórę i po małym kawałku odrywać mięso, aby usunąć wszystkie ości.
2/3 szklanki wywaru z gotowania ryby zagotować, zdjąć z gazu i rozpuścić w nim żelatynę. Dodać do gorącego otartą skórkę z cytryny. Ostudzić.
Kapary drobno posiekać.
Śmietankę ubić na sztywno. Dodać posiekane kapary, różowy pieprz, koperek, sok z cytryny. Posolić i popieprzyć do smaku. Dokładnie wymieszać. Dodać do rozdrobnionego karpia razem z przestudzonym, ale jeszcze lekko ciepłym wywarem. Całość dokładnie wymieszać razem. Wstawić do lodówki, aby osiągnęło konsystencję gęstej śmietany.
W międzyczasie keksówkę, albo podobne naczynie o ciekawym kształcie wyłożyć folią do żywności tak, aby u góry pozostał jeszcze jej zapas do przykrycia masy rybnej. Całe dno wyłożyć plastrami łososia. Na wierzch nałożyć doprawionego karpia i przykryć u góry znowu łososiem. Całość nieco ścisnąć folią spożywczą i wyrównać. Włożyć do lodówki i pozwolić całości dobrze się ściąć. Podawać dobrze schłodzone z plasterkami cytryny. SMACZNEGO.