Terrina z karpia o objęciach z wędzonego łososia

Terrina z karpia o objęciach z wędzonego  łososia

Karp jest tradycyjną rybą podawaną podczas Wigilii. Przyznam szczerze, że nigdy za nią nie przepadałam z prostego powodu. Ma zbyt wiele ości co mnie wyjątkowo denerwuje. Jest na to sposób, wystarczy usunąć ości jeszcze przed przygotowaniem potrawy. Można w ten sposób przygotować pasztet rybny lub nieco bardziej wykwintnie - terrinę z większymi kawałkami ryby. Moja jest z dodatkiem kwaskawych kaparów, ostrego różowego pieprzu z zalewy i słodkiej śmietanki kremówki. Efekt niesamowity, nie tylko wizualnie, ale też smakowo.

Zdjęcie - Terrina z karpia o objęciach z wędzonego  łososia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Poziom trudności:

dla ambitnych

Czas przygotowania:

120 minut

Składniki:

1 większy karp

300g wędzonego łososia w plastrach

200g słodkiej śmietany kremówki

1 cebula

2 łyżeczki żelatyny

1=2 łyżeczki różowego pieprzu z zalewy

3-4 łyżeczki kaparów

2 łyżki posiekanego koperku

2-3 listki laurowe

2-3 ziarna ziela angielskiego

sok wyciśnięty z połowy cytryny

skórka otarta z połowy cytryny

sól do smaku

świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Karpia oczyścić, usunąć łuski i głowę. Zalać wodą, dodać cebulę, posolić i zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, pod koniec gotowania dodając listek laurowy i ziele angielskie. Ugotowaną rybę osączyć i ostudzić. Następnie usunąć skórę i po małym kawałku odrywać mięso, aby usunąć wszystkie ości.

2/3 szklanki wywaru z gotowania ryby zagotować, zdjąć z gazu i rozpuścić w nim żelatynę. Dodać do gorącego otartą skórkę z cytryny. Ostudzić.

Kapary drobno posiekać.

Śmietankę ubić na sztywno. Dodać posiekane kapary, różowy pieprz, koperek, sok z cytryny. Posolić i popieprzyć do smaku. Dokładnie wymieszać. Dodać do rozdrobnionego karpia razem z przestudzonym, ale jeszcze lekko ciepłym wywarem. Całość dokładnie wymieszać razem. Wstawić do lodówki, aby osiągnęło konsystencję gęstej śmietany.

W międzyczasie keksówkę, albo podobne naczynie o ciekawym kształcie wyłożyć folią do żywności tak, aby u góry pozostał jeszcze jej zapas do przykrycia masy rybnej. Całe dno wyłożyć plastrami łososia. Na wierzch nałożyć doprawionego karpia i przykryć u góry znowu łososiem. Całość nieco ścisnąć folią spożywczą i wyrównać. Włożyć do lodówki i pozwolić całości dobrze się ściąć. Podawać dobrze schłodzone z plasterkami cytryny. SMACZNEGO.

Zdjęcie - Terrina z karpia o objęciach z wędzonego  łososia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów