Terrina marchewkowo – brokułowa
...spożywana na ciepło lub na zimno, choć częściej występuje
jako zimna przekąska bankietowa, raczej nie weselna, bardziej sylwestrowa...
...rzec można , że to rodzaj wegetariańskiego pasztetu,
wszystko zależy od składników jakich użyjemy do jej przyrządzenia, popularne są terriny rybne, np. z dorsza...wszystko w rękach i fantazji kucharza przy doborze i łączeniu składników...
Skład :
Pół kilograma marchwi
Pół kilograma brokuła
2 jaja od kur nietorturowanych
ser feta
DO smaku :
sól, pieprz, sos sojowy
Opcjonalnie : 2 łyżeczki żelatyny lub 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie :
Marchewki i brokuły gotuję do miękkości w osolonej wodzie –
rzecz jasna każde warzywo osobno – w dwóch garnkach, do brokuła gotującego się dodaję odrobinę cukru i łyżeczkę mleka, by nie stracił koloru, gotuję go
znacznie krócej niż marchew – około 10 minut – potem hartuję zimną wodą.
Pamiętam również o wrzuceniu warzyw do gotującego się wrzątku a nie gotowaniu ich od zimnej wody, jak dzieje się gdy zależy mi na wywarze warzywnym. W tym przypadku zależy mi, żeby warzywa zachowały swój smak a nie oddały go wodzie.
Ugotowanym warzywom pozwalam ostygnąć, po czym blenduję
każde na gładką masę. Dodaję po jednym jajku i po łyżce bułki tartej - w
ty momencie są dwie drogi – zamiast bułki można dodać po łyżeczce żelatyny w
proszku , bezpośrednio do każdej masy i dokładnie wymieszać ,można wtedy nie
dodawać jajek, jednak są przeciwnicy tego magicznego proszku, który spowoduje,
że terrina będzie sztywniejsza, lepiej się zetnie. Wegetarianie nie dodadzą
żelatyny, mając na uwadze jej pochodzenie, a sypną bułki tartej.
Wkładanie masy do formy: na dno masa brokułowa,
następnie na środku układam pokrojoną w słupki fetę i wszystko przykrywam masą marchewkową - uzyskamy wtedy ładny
przekrój terriny.
Terrinę można upiec lub ugotować w kąpieli wodnej. Upiec w
przypadku dodania bułki tartej, ugotować z żelatyną.
W przypadku gotowania wstawiamy foremkę z terriną do garnka
z gotującą się wodą, tak, by zanurzyła się ona przynajmniej w 2/3 swojej
objętości, - dodam jeszcze , że przed włożeniem masy do formy wykładamy
ją folią spożywczą i zamykamy od góry po wygładzeniu masy. Po ugotowaniu łatwo będzie ją wyjąć z formy.
Gotuję 30 minut w temperaturze 95 stopni.
W przypadku pieczenia nie stosuję folii spożywczej, a
wykładam bezpośrednio do formy, odrobinę natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Piekę 30 minut w temperaturze 160 stopni.
...zamiast fety można użyć np. paluszków krabowych...
...do przyrządzania terriny istnieją specjalne foremki,
mniejsze od keksowej, której ja użyłem, ale to już kwestia indywidualnego
wyboru, wszak nie sprzęt najważniejszy a umiejętności...
...podobną propozycją do powyższej jest pasztet z cukinii i szpinaku warto spróbować - polecam !
...smacznego...
"w człowieku tylko żołądek bywa (i to czasem) w pełni zadowolony"
[John Stuart Mill]