Tatar z pomidorów z oliwkami
Tatar z pomidorów. Do wykonania tatara polecam podłużne pomidory, są twarde i mięsiste. Zawierają mniej wody niż inne odmiany. Wspaniały jako przekąska na lunch, na bruschettę lub do mięs.
Ilość 4 porcje
Czas przygotowania 10 minut
Składniki:
pomidory podłużne 4 szt.
pomidory suszone 3 szt.
oliwki zielone lub czarne 5-6 szt.
kapary1 łyżka oraz trochę zalewy z kaparów
oliwa z oliwek 2 łyżki
natka z pietruszki 1-2 łyżki
sól pieprz do smaku
czosnek 1 ząbek
cebulka mała
oregano i bazylia suszone do smaku
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Oliwki drobno posiekać wraz suszonymi pomidorami. Czosnek i cebulkę pokroić w drobną kstkę. Przełożyć do miski wraz z resztą składników. Wymieszać.