Tatar z pomidorów z oliwkami

Tatar z pomidorów z oliwkami


Zdjęcie - Tatar z pomidorów z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tatar z pomidorów. Do wykonania tatara polecam podłużne pomidory, są twarde i mięsiste. Zawierają mniej wody niż inne odmiany. Wspaniały jako przekąska na lunch, na bruschettę lub do mięs.

Ilość 4 porcje

Czas przygotowania 10 minut

Składniki:

pomidory podłużne 4 szt.

pomidory suszone 3 szt.

oliwki zielone lub czarne 5-6 szt.

kapary1 łyżka oraz trochę zalewy z kaparów

oliwa z oliwek 2 łyżki

natka z pietruszki 1-2 łyżki

sól pieprz do smaku

czosnek 1 ząbek

cebulka mała

oregano i bazylia suszone do smaku

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Oliwki drobno posiekać wraz suszonymi pomidorami. Czosnek i cebulkę pokroić w drobną kstkę. Przełożyć do miski wraz z resztą składników. Wymieszać.


Kategorie przepisów