Tatar z łososia wędzonego z imbirem
Pyszna wersja tatara z wędzonego łososia z dodatkiem marynowanego imbiru. Na pomysł zrobienia takiej mieszanki wpadłam po zrobieniu łososia w galarecie. Połączenie łososia z marynowanym imbirem tak bardzo mi zasmakowało, że postanowiłam z niego ponownie skorzystać. A ponieważ jest czas karnawału, taka przystawka na pewno się przyda.
składniki (4 porcje)
100 g łososia
30 g imbiru marynowanego
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżeczka kaparów
15 szt oliwek czarnych + 4 do przybrania
sok z 1/2 limonki
2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
3 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych
pieprz młotkowany kolendrowy lub zwykły
ew sól
przygotowanie
Łososia, kapary, oliwki, imbir drobno posiekać. Wymieszać sok z limonki z sosem sojowym i olejem. Posiekane składniki polać sosem, dodać kolendrę, dobrze wymieszać. Doprawić pieprzem, ewentualnie solą. Podzielić na indywidualne porcje, przybrać pokrojonymi w plasterki oliwkami, podawać z ćwiartką limonki. Smacznego!
składniki (4 porcje)
100 g łososia
30 g imbiru marynowanego
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżeczka kaparów
15 szt oliwek czarnych + 4 do przybrania
sok z 1/2 limonki
2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
3 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych
pieprz młotkowany kolendrowy lub zwykły
ew sól
przygotowanie
Łososia, kapary, oliwki, imbir drobno posiekać. Wymieszać sok z limonki z sosem sojowym i olejem. Posiekane składniki polać sosem, dodać kolendrę, dobrze wymieszać. Doprawić pieprzem, ewentualnie solą. Podzielić na indywidualne porcje, przybrać pokrojonymi w plasterki oliwkami, podawać z ćwiartką limonki. Smacznego!