Tatar wołowy w nowym wydaniu z wędzonym olejem rzepakowym z tymiankiem
Przepis na tradycyjny polski tatar wołowy jest znany i chętnie z niego korzystamy.
Dla odmiany przygotowałam w nowym wydaniu, wykorzystując inne techniki obróbki uzyskując nowy smak. Żółtko zostało zamarynowane w soli i cukrze w podobny sposób robimy gravlax z łososia. Tradycyjny olej rzepakowy został uwędzony z datkiem tymianku, powstał olej smakowy . Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest bardzo zdrowy dla organizmu.
Składniki
Wykonanie Tatar wołowy Mięso dokładnie myjemy siekamy. Ogórki kiszone i cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wołowinę doprawiamy do smaku solą, pieprzem maggi i olejem rzepakowym wędzonym z tymiankiem Wędzony olej rzepakowy z tymiankiem
Lód przesypujemy do pojemnika Olej rzepakowy wlewamy do miseczki. Wkładamy do wędzarni miseczkę z olejem. Pojemnik z lodem musi znajdować się poniżej oleju rzepakowego.Włączamy tylko generator dymu i wędzimy nasz produkt przez 1h. Temperatura w wędzarni musi wynosić około 25-30 stopni. Dla uzyskania mocniejszego efektu możemy przedłużyć czas wędzenia do 2h. Po skończonym wędzeniu olej przelewamy do dzbanuszka wkładamy świeży tymianek.
Gravlax z zółka
Do płaskiego pojemnika wsypujemy sól i cukier mieszamy. Delikatnie układamy żółtka zasypujemy mieszanką soli i cukru, postawiamy na 1 godzinę. Po określonym upływie czasu delikatnie na łyżkę wkładamy żółto, wkładamy do wody, oczyszczamy z nadmiaru soli i cukru. Wkładamy do wędzonego oleju rzepakowego z tymiankiem. Z chleba robimy grzanki Serwis Na talerzu układamy pokrojoną cebulę czerwoną, ogórki kiszone, mięso wołowe, na wierzchu układamy żółto. Obok układamy grzankę, pikle z warzyw.
Dla odmiany przygotowałam w nowym wydaniu, wykorzystując inne techniki obróbki uzyskując nowy smak. Żółtko zostało zamarynowane w soli i cukrze w podobny sposób robimy gravlax z łososia. Tradycyjny olej rzepakowy został uwędzony z datkiem tymianku, powstał olej smakowy . Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest bardzo zdrowy dla organizmu.
Składniki
- 30dkg polędwicy wołowej
- ogórek kiszony
- cebula czerwona
- pieprz czarny do smaku
- maggi
- sól
- 4 szt żółtka
- Pikle
- Domowy chleb żytni na zakwasie
- 30dkg cukru
- 30dkg soli
- Wędzone masło
- 400ml olej rzepakowy
- 500g lód
- Świeży tymianek
Wykonanie Tatar wołowy Mięso dokładnie myjemy siekamy. Ogórki kiszone i cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wołowinę doprawiamy do smaku solą, pieprzem maggi i olejem rzepakowym wędzonym z tymiankiem Wędzony olej rzepakowy z tymiankiem
Lód przesypujemy do pojemnika Olej rzepakowy wlewamy do miseczki. Wkładamy do wędzarni miseczkę z olejem. Pojemnik z lodem musi znajdować się poniżej oleju rzepakowego.Włączamy tylko generator dymu i wędzimy nasz produkt przez 1h. Temperatura w wędzarni musi wynosić około 25-30 stopni. Dla uzyskania mocniejszego efektu możemy przedłużyć czas wędzenia do 2h. Po skończonym wędzeniu olej przelewamy do dzbanuszka wkładamy świeży tymianek.
Gravlax z zółka
Do płaskiego pojemnika wsypujemy sól i cukier mieszamy. Delikatnie układamy żółtka zasypujemy mieszanką soli i cukru, postawiamy na 1 godzinę. Po określonym upływie czasu delikatnie na łyżkę wkładamy żółto, wkładamy do wody, oczyszczamy z nadmiaru soli i cukru. Wkładamy do wędzonego oleju rzepakowego z tymiankiem. Z chleba robimy grzanki Serwis Na talerzu układamy pokrojoną cebulę czerwoną, ogórki kiszone, mięso wołowe, na wierzchu układamy żółto. Obok układamy grzankę, pikle z warzyw.