Tartaletki ziemniaczane z orzechami

Tartaletki ziemniaczane z orzechami
Zdjęcie - Tartaletki ziemniaczane z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tartaletki ziemniaczane z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tartaletki ziemniaczane z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g ziemniaków
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 ml oleju Oliwier
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 15 g musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 75 g orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następnie studzimy i obieramy.


Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.


250 g ziemniaków i schłodzone masło ścieramy na tarce do jarzyn. Dodajemy mąkę i olej arachidowy i zagniatamy kruche ciasto. W razie konieczności dodajemy niewielką ilość mąki.

Pozostałe ziemniaki kroimy w kostkę.


Foremki do tartaletek smarujemy Oliwierem i wykładamy po porcji ciasta ziemniaczanego. Brzegi wyciągamy do góry.


Pokrojone ziemniaki rozdzielamy pomiędzy przygotowane spody tartaletek i dodajemy posiekane lub pokruszone orzechy.

Jajka mieszamy z musztardą, mlekiem, solą i pieprzem. Zalewamy tartaletki.


Tak przygotowane tartaletki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut, na złoty kolor.


Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.

Kategorie przepisów