Tartaletki z tapenadą i warzywami
Kolejny przepis z ciastem francuskim w roli głównej . Wytrawne mini tarty z warzywami .
Dominującym składnikiem tych tart są czarne oliwki, w właściwie pasta przygotowana na ich bazie. Pasta zwana tapanadą to przysmak m. innymi kuchni śródziemnomorskiej, a główne jej składniki to obok oliwek: czosnek, kapary, fileciki anchois ,oliwa i przyprawy.Tapenada zapieczona w cieście francuskim z warzywami i serem to cudowny zapach i niepowtarzalny smak .
Składniki: /6 szt/
- 1 płat ciasta francuskiego
- ok. 300 g pasty czarnych oliwek z / tapenada /
- 1 niewielka cukinia
- 1 mały,cienki bakłażan
- 1/2 czerwonej papryki
- 100 g dyni
- kilka pomidorków koktajlowych
- 150- 200 g mozzarelli /lub żółtego sera/
- ugotowany zielony groszek / lub bób /2 łyżki
- kukurydza konserwowa/ 2 łyżki
- oliwki czarne /do dekoracji
oraz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- tymianek
- oregano
- rozmaryn /po szczypcie
Wykonanie: Piekarnik rozgrzać- do 180-190 st. C. Cukinie i bakłażana pokroić w cienkie plasterki , dynię w kostkę. Paprykę pokroić w cienkie paseczki , pomidory przekroić na połowę. Warzywa podgotować kilka minut na parze, przestudzić. Przygotować 6 foremek na tartaletki , posmarować odrobiną oliwy. Schłodzone ciasto rozwinąć, wyciąć krążki o średnicy nieco większej niż foremki /ciasto powinno wystawać powyżej brzegów/. Krążkami ciasta wyłożyć foremki. Spody posmarować pastą oliwkową .
Każdą foremkę wypełnić warzywami tworząc dowolne kompozycje. Wierzch pokryć kawałeczkami mozzarelli . -Posypać według uznania suszonym tymiankiem, oregano, rozmarynem. Piec-ok. 20 minut. Upieczone tarty posypać lekko grubą solą morską i pieprzem. Podawać lekko przestygnięte na liściach zielonej salaty /u mnie rukola/