Tartaletki z mascarpone i owocami
Ostatnio na moim stole wyjątkowo często goszczą tarty. Szczerze uwielbiam połączenie chrupiącego ciasta kruchego i delikatnego nadzienia. Zdarza się, że robię więcej ciasta i surowe zamrażam, żeby było gotowe gdy tylko najdzie mnie ochota na deser.
Mini tarty jakie dziś proponuję mogą być wypełnione w zasadzie dowolnymi owocami. Świetnie smakować będą nie tylko z malinami, ale też wiśniami, borówkami a nawet brzoskwiniami.
Do ich zrobienia użyłam ciasta, które przygotowuję najczęściej, nie będę się więc powtarzać, tutaj znajdziecie przepis.
Tartaletki z mascarpone i owocami
Składniki
- nadzienie:
- śmietanka kremówka - 1 szklanka
- mascarpone - 1 szklanka
- cukier puder - 3 łyżeczki (lub do smaku) plus do dosłodzenia malin
- nektarynki - 2 sztuki
- maliny - 1 szklanka
Sposób przygotowania
Upieczone spody do tart ostudź.
W misce dokładnie rozmieszaj (najwygodniej zrobić to trzepaczką) mascarpone ze śmietanką tak, aby nie było żadnych grudek. Dodaj cukier puder- do smaku.
Nektarynki umyj i pokrój w cienkie plastry.
Maliny rozgnieć widelcem, jeśli są zbyt kwaśne- dosłodź.
Do każdej tarty nałóż śmietankę z serkiem, na wierzchu ułóż plastry nektarynki, polej sosem malinowym. Podawaj od razu.