Tartaletki z krewetkami i fetą w wersji light

Tartaletki z krewetkami i fetą w wersji light

Zdjęcie - Tartaletki z krewetkami i fetą w wersji light - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Obiecany przepis na wykorzystanie jogurtowego ciasta na tartę. Tym razem tartaletki z krewetkami w delikatnym sosie pomidorowym z fosteczkami fety. Dla mnie rewelacja. Polecam!

SKŁADNIKI:

ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 1/2 łyżeczki soli, 120 g gęstego jogurtu naturalnego light, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa krewetkowa: 250 g gotowanych krewetek, 1 szklanka dobrego sosu pomidorowego, oliwki, 100 g fety light, 1/2 czerwonej cebuli, ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku

Z mąki,proszku do pieczenia, jogurtu i jajka zagnieść elastyczne i jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do zamrażarki na 30 minut.Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić posiekany ząbek czosnku i cebulkę, zeszklić. Następnie wrzucić krewetki, chwilę przesmażyć i wlać sos pomidorowy. Wymieszać, dodać oliwki i dusić na małym ogniu około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tartaletki. Ciasto nakłuć widelcem i położyć na nim pergamin i obciążyć fasolą. Podpiec w piekarniku 20 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, usunąć fasolę i pergamin.Na tartaletki nałożyć masę krewetkową, pokrojoną w kosteczke fetę i wsadzić do piekarnika jeszcze na około 20 minut. Smakują doskonale na ciepło jak i na zimno. Zdjęcie - Tartaletki z krewetkami i fetą w wersji light - Przepisy kulinarne ze zdjęciami pf button both Tartaletki z krewetkami i fetą w wersji light

Kategorie przepisów