Tartaletki z cytrynowym kremem pâtissière i owocami

Tartaletki z cytrynowym kremem pâtissière i owocami

Zdjęcie - Tartaletki z cytrynowym kremem pâtissière i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tartaletki z cytrynowym kremem pâtissière i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Z okazji przepięknej wiosny jaka zawładnęła naszym krajem, orzeźwiająca i słodka modyfikacja tych pysznych babeczek.Kto się piszę na jedną?:)
Zdjęcie - Tartaletki z cytrynowym kremem pâtissière i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kruche babeczki z kremem pâtissière i owocami( 10 sztuk)
krem pâtissière (autor: M. Roux )
- 250 ml mleka 3.2 %
- 3 żółtka
-63 g drobnego cukru
-20 g mąki
- skórka starta z 1 cytryny
-trochę cukru pudru lub masła
ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
dekoracja:- truskawki- kwiaty czereśni
dodatkowo:
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła

Z mąki, cukru, masła, soli i żółtka zagniatamy jednolite ciasto.Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1h.Po tym czasie wyjmujemy je, rozwałkujemy na stolnicy i wykrawamy 10 kółek za pomocą szklanki.Foremki do tartaletek smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wypełniamy ciastem i nakłuwamy widelcem.

Zdjęcie - Tartaletki z cytrynowym kremem pâtissière i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu C. około 15- 18 minut.Studzimy i wyjmujemy z foremek.Cytrynę dokładnie szorujemy i ścieramy z niej skórkę.Roztrzepujemy w misce żółtka z jedną trzecią cukru do uzyskania konsystencji rzadkiego kremu. Dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką, aż się całkowicie wchłonie.W rondelku podgrzewamy mleko z resztą cukru i skórką z cytryny.Gdy tylko mleko zacznie się gotować, wlewamy je do żółtek, jednocześnie mieszając.Gdy składniki się dobrze połączą, przelewamy wszystko z powrotem do rondla.Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając trzepaczką. Gotujemy przez 2 minuty, bez przerwy mieszając, następnie przelewamy do miski.Aby zapobiec powstaniu kożucha, posypujemy po wierzchu cukrem pudrem lub wiórkami masła. Przekładamy krem do szprycy i wypełniamy nim kruche spody babeczek.Owoce myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w plasterki , dekorujemy. Smacznego!
Zdjęcie - Tartaletki z cytrynowym kremem pâtissière i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tartaletki z cytrynowym kremem pâtissière i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tartaletki z cytrynowym kremem pâtissière i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Sledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów