Tartaletki śmietanowe z jagodami
- Wynik: 45
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 25minuty
Obfitość jagód w tym roku zaskakuje. Zrobiłam już sporo słoików, zamrażarka powoli też się zapełnia i jeszcze wystarcza na bieżąco. W ubiegłym tygodniu upiekłam przepyszne kruche tartaletki z nadzieniem śmietanowym i jagodami. Babeczki zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam się nimi nacieszyć ale z drugiej strony niech to będzie najlepszą rekomendacją, że warto je zrobić.
Składniki- Składniki na ciasto
- mąka - 230 g
- cukier - 1 łyżka
- masło - 125 g
- jajko - 1
- Składniki na nadzienie
- jagody - 300 g
- jajka - 3
- cukier - 100 g
- śmietana 18% - 300 ml
Ciasto:
Mąkę z cukrem przesiać na blat. Posiekać z masłem, dodać jajko, wyrobić ciasto. Jeśli mąka jest zbyt sucha, można dodać 2 łyżki zimnej wody ew. łyżkę śmietany. Rozwałkować ciasto i wycinać krążki wielkości przygotowanych foremek. Dokładnie wylepić foremki i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godź.
Nadzienie:
Wymieszać jajka, śmietanę i cukier na gładką masę. Na każdej tartaletce umieścić po 2 łyżki jagód ostrożnie zalać masą śmietanową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać babeczki przez 20 - 25 min.
Smacznego:)