Tartaletki śmietanowe z jagodami

Tartaletki  śmietanowe z jagodami
Zdjęcie - Tartaletki  śmietanowe z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 45
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 25minuty

Obfitość jagód w tym roku zaskakuje. Zrobiłam już sporo słoików, zamrażarka powoli też się zapełnia i jeszcze wystarcza na bieżąco. W ubiegłym tygodniu upiekłam przepyszne kruche tartaletki  z nadzieniem śmietanowym i jagodami. Babeczki zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam się nimi nacieszyć ale z drugiej strony niech to będzie najlepszą rekomendacją, że warto je zrobić.

Składniki Instrukcje

Ciasto:

Mąkę z cukrem przesiać na blat. Posiekać z masłem, dodać jajko, wyrobić ciasto. Jeśli mąka jest zbyt sucha, można dodać 2 łyżki zimnej wody ew. łyżkę śmietany. Rozwałkować ciasto i wycinać krążki wielkości przygotowanych foremek. Dokładnie wylepić foremki i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godź.

Nadzienie:

Wymieszać jajka, śmietanę i cukier na gładką masę. Na każdej tartaletce umieścić po 2 łyżki jagód ostrożnie zalać masą śmietanową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać babeczki przez 20 - 25 min.

Smacznego:)

Zdjęcie - Tartaletki  śmietanowe z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów