Tartaletki malinowe z kremem bazyliowym
Zapraszam na malinowe smaki, na początek polecam wyśmienite kruche tartaletki z musem malinowym i kremem bazyliowym.
Słodycz malin swietnie komponuje się z aromatyczną bazylią, dodanie jej do deseru tworzy ciekawy i aromatyczny bukiet smakowy. Przepraszam za jakość zdjęć.
Składniki:
- 220 g mąki tortowej
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 1 jajo
- 250 g świeżych malin
- 120 g drobnego cukru
- 200 ml smietany kremówki 30%
- 80 g cukru pudru
- 8 listków świeżej bazylii
- 2 łyżki naturalnego jogurtu lub gęstej smietany
Wykonanie:
- Mąkę wymieszać z solą i rozetrzeć z kawałkami masła.
- Dodać jajko i szybko wyrobić ciasto, uformować placek, zawinąć w folię i schłodzić 20 minut.
- Formy do tartaletek wysmarować tłuszczem.
- Ciasto rozwałkować na 1 cm i wyłożyć nim foremki.
- Spód ciasta nakłuć widelec.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 20 minut.
- Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
- Smietanę z cukrem ubić na sztywno dodać jogurt lub smietanę i drobno pokrojone listki mięty.
- Wszystkie składniki dobrze połączyć.
- Tak przygotowanym kremem wyłożyć tartaletki.
- Maliny z cukrem i odrobiną wody doprowadzić do wrzenia i gotować przez 6 minut na małym ogniu.
- Następnie przetrzeć przez sito i odstawić do wystudzenia.
- Krem polać przygotowanym musem.
- Udekorować malinami i listkami bazylii.
Smacznego ?
autor: Samantha, na podstawie przepisu: Taste com.au