Tarta ze szparagami, pomidorkami koktajlowymi i serem feta

Cudowna sezonowa tarta : delikatne szparagi, słodkie pomidorki koktajlowe i słona feta. Wszystko doskonale do siebie pasuje i się uzupełnia. Tarta jest pięknie kolorowa i pełna smaku! To pyszne, lekkie danie, które świetnie sprawdza się wiosną i latem. Idealna na obiad, lub kolację, smakuje i na ciepło i na zimno. Sezon na szparagi trwa krótko, więc nie czekajcie z jej przygotowaniem! W innej wersji – tutaj przepis na TARTĘ ZE SZPARAGAMI I ŁOSOSIEM.
Tarta ze szparagami, pomidorkami koktajlowymi i serem feta
Składniki na tartę ze szparagami, pomidorkami koktajlowymi i serem feta:
- Ciasto :
-
250 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka soli
-
125 g zimnego masła
-
1 żółtko (+ białko do posmarowania tarty)
-
1 łyżka kwaśnej śmietany
-
1-2 łyżki zimnej wody
- Wypełnienie tarty :
-
pęczek zielonych szparagów
-
10 pomidorków koktajlowych
-
1 czubata łyżka pokruszonego sera feta
-
200 ml śmietanki 30%
-
3 duże jajka
-
2 ząbki czosnku
-
sól, pieprz
Jak przygotować tartę ze szparagami, pomidorkami koktajlowymi i serem feta?
- Przygotować ciasto kruche : na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól i masło. Siekać nożem na malutkie kawałki, następnie dodać żółtko, śmietanę i zimną wodę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywcza i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i wylepić nim formę do tarty (28cm). Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 12-15 minut (aż się zarumieni). Wyciągnąć, odstawić.
- Szparagi przepłukać pod wodą, osuszyć na papierowym ręczniku. Odłamać końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Pokroić na mniejsze kawałki (na 2-3 kawałki).
- Pomidorki koktajlowe umyć i poprzekrawać na pół.
- Przygotować masę śmietanowo-jajeczną : w misce umieścić śmietankę, jajka, wyciśnięty czosnek, dużą szczyptę soli i mniejszą pieprzu. Wymieszać trzepaczką rózgową.
- Białko lekko roztrzepać widelcem, za pomocą pędzelka posmarować podpieczony spód tarty. Następnie wyłożyć na niego szparagi i pomidorki, zalać masą śmietanowo-jajeczną i posypać serem feta.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, następnie kroić. Smacznego!