Tarta ze szparagami, pomidorkami koktajlowymi i serem feta

Tarta ze szparagami, pomidorkami koktajlowymi i serem feta

Cudowna sezonowa tarta : delikatne szparagi, słodkie pomidorki koktajlowe i słona feta. Wszystko doskonale do siebie pasuje i się uzupełnia. Tarta jest pięknie kolorowa i pełna smaku! To pyszne, lekkie danie, które świetnie sprawdza się wiosną i latem. Idealna na obiad, lub kolację, smakuje i na ciepło i na zimno. Sezon na szparagi trwa krótko, więc nie czekajcie z jej przygotowaniem!  W innej wersji – tutaj przepis na TARTĘ ZE SZPARAGAMI I ŁOSOSIEM.

Zdjęcie - Tarta ze szparagami, pomidorkami koktajlowymi i serem feta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Tarta ze szparagami, pomidorkami koktajlowymi i serem feta

Składniki na tartę ze szparagami, pomidorkami koktajlowymi i serem feta:

  • Ciasto :
  • 250 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka soli

  • 125 g zimnego masła

  • 1 żółtko (+ białko do posmarowania tarty)

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

  • 1-2 łyżki zimnej wody

  • Wypełnienie tarty :
  • pęczek zielonych szparagów

  • 10 pomidorków koktajlowych

  • 1 czubata łyżka pokruszonego sera feta

  • 200 ml śmietanki 30%

  • 3 duże jajka

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

 

Jak przygotować tartę ze szparagami, pomidorkami koktajlowymi i serem feta?

  • Przygotować ciasto kruche : na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól i masło. Siekać nożem na malutkie kawałki, następnie dodać żółtko, śmietanę i zimną wodę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywcza i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i wylepić nim formę do tarty (28cm). Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 12-15 minut (aż się zarumieni). Wyciągnąć, odstawić.
  • Szparagi przepłukać pod wodą, osuszyć na papierowym ręczniku. Odłamać końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Pokroić na mniejsze kawałki (na 2-3 kawałki).
  • Pomidorki koktajlowe umyć i poprzekrawać na pół.
  • Przygotować masę śmietanowo-jajeczną : w misce umieścić śmietankę, jajka, wyciśnięty czosnek, dużą szczyptę soli i mniejszą pieprzu. Wymieszać trzepaczką rózgową.
  • Białko lekko roztrzepać widelcem, za pomocą pędzelka posmarować podpieczony spód tarty. Następnie wyłożyć na niego szparagi i pomidorki, zalać masą śmietanowo-jajeczną i posypać serem feta.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, następnie kroić. Smacznego!

Kategorie przepisów