Tarta ze szparagami i łososiem

Tarta ze szparagami i łososiem

Wyśmienita w smaku tarta ze szparagami i wędzonym łososiem. W przepisie na kruche ciasto używam 1 żółtka, białka nie wyrzucamy. Smarujemy nim później podpieczony spód, dzięki czemu spód tarty nie będzie mokry od masy śmetanowo-jajecznej i nic nie pocieknie nam przez ewentualne pęknięcia w kruchym cieście. Bardzo polecam! Jeśli wypróbujecie przepis, koniecznie podzielcie się swoją opinią w komentarzu!


Zdjęcie - Tarta ze szparagami i łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA TARTĘ ZE SZPARAGAMI I ŁOSOSIEM


Ciasto :

250 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

125 g zimnego masła

1 żółtko

5 łyżek zimnej wody


Wypełnienie tarty :

1 pęczek zielonych szparagów

80 g wędzonego łososia

garść startego sera o wyrazistym smaku np. bursztyn

200 ml kremówki

3 jajka

2 ząbki czosnku

1 białko

sól, pieprz



Jak zrobić tartę ze szparagami i łososiem :


Przygotować ciasto kruche : na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól i masło. Siekać nożem na malutkie kawałki, następnie dodać żółtko i zimną wodę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywcza i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i wylepić nim formę do tarty (28cm). Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 12-15 minut (aż się zarumieni). Wyciągnąć, odstawić.


Szparagi przepłukać pod wodą, osuszyć na papierowym ręczniku. Odłamać końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Pokroić na mniejsze kawałki (na 2-3 kawałki). Łososia pokroić na mniejsze kawałki. W misce umieścić śmietankę, jajka, wyciśnięty czosnek, dużą szczyptę soli i mniejszą pieprzu. Wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać starty ser, wymieszać łyżką.


Białko lekko roztrzepać widelcem. Dno podpieczonej tarty posmarować za pomocą pędzelka białkiem. Na kruche ciasto wyłożyć szparagi i łososia. Formę położyć na blaszy z piekarnika. Zalać masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. Wyciągnąć, odstawić na 10 minut, następnie kroić. Smacznego!




Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Kategorie przepisów