Tarta ze szparagami i łososiem

Wyśmienita w smaku tarta ze szparagami i wędzonym łososiem. W przepisie na kruche ciasto używam 1 żółtka, białka nie wyrzucamy, smarujemy nim później podpieczony spód, dzięki czemu spód tarty nie będzie mokry od masy śmetanowo-jajecznej i nic nie pocieknie nam przez ewentualne pęknięcia w kruchym cieście. Bardzo polecam! Jeśli wypróbujecie przepis, koniecznie podzielcie się swoją opinią w komentarzu!

- Ciasto :
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
125 g zimnego masła
1 żółtko
5 łyżek zimnej wody
- Wypełnienie tarty :
1 pęczek zielonych szparagów
80 g wędzonego łososia
garść startego sera o wyrazistym smaku np. bursztyn
200 ml kremówki
3 jajka
2 ząbki czosnku
1 białko
sól, pieprz
- Przygotować ciasto kruche : na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól i masło. Siekać nożem na malutkie kawałki, następnie dodać żółtko i zimną wodę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywcza i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i wylepić nim formę do tarty (28cm). Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 12-15 minut (aż się zarumieni). Wyciągnąć, odstawić.
- Szparagi przepłukać pod wodą, osuszyć na papierowym ręczniku. Odłamać końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Pokroić na mniejsze kawałki (na 2-3 kawałki). Łososia pokroić na mniejsze kawałki. W misce umieścić śmietankę, jajka, wyciśnięty czosnek, dużą szczyptę soli i mniejszą pieprzu. Wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać starty ser, wymieszać łyżką.
- Białko lekko roztrzepać widelcem. Dno podpieczonej tarty posmarować za pomocą pędzelka białkiem. Na kruche ciasto wyłożyć szparagi i łososia. Formę położyć na blaszy z piekarnika. Zalać masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. Wyciągnąć, odstawić na 10 minut, następnie kroić. Smacznego!