Tarta z solonym karmelem, orzeszkami i gorzką czekoladą
No i wreszcie ten upragniony grudzień :) Dni coraz krótsze, święta za dwadzieścia trzy dni. Powolutku przygotowuje się do prezentowania nowych i ciekawych przepisów świątecznych. Dziś zagniotłam ciasto na pierniczki (chcesz przepis? kliknij tutaj) oraz na kruche miodowe ciasteczka. Z każdym tygodniem świąt będzie tutaj przybywać. Bądź czujny! :) A tymczasem na tarta..
W smaku przypomina znane wszystkim batoniki Snickers. Słodycz i słony smak mieszają się tutaj z chrupkością czekoladowego spodu i czekolady. Najlepiej smakuje dzień po upieczeniu. Jeśli nie posiadasz formy do tarty, nic nie szkodzi. Możesz wykorzystać kwadratową formę do ciasta, a po upieczeniu kroić tartę na kwadraciki. Pycha!
/ przepis własny, składniki na formę o średnicy 22 cm/
spód:
- 160 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
- 60 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao bez cukru
- szczypta soli
krem:
- 200 g śmietanki 36%
- 100 g cukru
- 40 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
wykończenie:
- puszka (130 g) solonych orzeszków ziemnych
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 100 ml mleka
dodatkowo:
- 1 łyżka masła + 1 łyżka bułki tartej (do wysmarowania formy)
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier puder, sól, kakao, wbij jajko. Zagnieć szybko ciasto, zawiń je w folię spożywczą i włóż na 30 minut do zamrażalnika lub na 1,5 h do lodówki. W tym czasie wysmaruj formę do tarty masłem i oprósz bułką tartą. Następnie rozwałkuj ciasto na podsypanym mąką blacie i wylep nim formę. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (bez termoobiegu) i podpiekaj spód przez 15- 20 minut.
W tym czasie przygotuj solony karmel. W rondelku rozpuść cukier (do złotego koloru). Następnie cały czas mieszając dodaj kawałeczki masła i wlej śmietankę. Non stop podgrzewaj masę na wolnym ogniu i oczywiście mieszaj (doskonale sprawdza się do tego celu silikonowa szpatułka). Dodaj sól i redukuj masę do momentu, aż będzie nieco ciągnąca (trwa to zazwyczaj 5 minut). Na upieczony i wystudzony spód wyłóż tak przygotowaną masę karmelową. Następnie posyp orzeszkami ( garść odłóż do dekoracji).
W rondelku zagotuj wodę. Tabliczkę czekolady połam na kawałki, włóż do miseczki. Miseczkę postaw na rondelku z gotującą się wodą, mieszając rozpuszczaj czekoladę. Wlej (nadal mieszając) mleko. Tak powstałą polewą udekoruj ciasto, posyp pozostałymi orzeszkami.
Odstaw na minimum 3 h do stężenia (najlepiej na całą noc). Krój ciasto ostrym nożem. Smacznego! Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________