Tarta z solonym karmelem, orzeszkami i gorzką czekoladą

Tarta z solonym karmelem, orzeszkami i gorzką czekoladą

Zdjęcie - Tarta z solonym karmelem, orzeszkami i gorzką czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami No i wreszcie ten upragniony grudzień :) Dni coraz krótsze, święta za dwadzieścia trzy dni. Powolutku przygotowuje się do prezentowania nowych i ciekawych przepisów świątecznych. Dziś zagniotłam ciasto na pierniczki (chcesz przepis? kliknij tutaj) oraz na kruche miodowe ciasteczka. Z każdym tygodniem świąt będzie tutaj przybywać. Bądź czujny! :) A tymczasem na tarta..
Zdjęcie - Tarta z solonym karmelem, orzeszkami i gorzką czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami W smaku przypomina znane wszystkim batoniki Snickers. Słodycz i słony smak mieszają się tutaj z chrupkością czekoladowego spodu i czekolady. Najlepiej smakuje dzień po upieczeniu. Jeśli nie posiadasz formy do tarty, nic nie szkodzi. Możesz wykorzystać kwadratową formę do ciasta, a po upieczeniu kroić tartę na kwadraciki. Pycha! Zdjęcie - Tarta z solonym karmelem, orzeszkami i gorzką czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
/ przepis własny, składniki na formę o średnicy 22 cm/

spód:

- 160 g mąki pszennej

- 100 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)

- 60 g cukru pudru

- 1 jajko

- 1 łyżka kakao bez cukru

- szczypta soli

krem:

- 200 g śmietanki 36%

- 100 g cukru

- 40 g masła

- 1/2 łyżeczki soli

wykończenie:

- puszka (130 g) solonych orzeszków ziemnych

- 1 tabliczka gorzkiej czekolady

- 100 ml mleka

dodatkowo:

- 1 łyżka masła + 1 łyżka bułki tartej (do wysmarowania formy)

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier puder, sól, kakao, wbij jajko. Zagnieć szybko ciasto, zawiń je w folię spożywczą i włóż na 30 minut do zamrażalnika lub na 1,5 h do lodówki. W tym czasie wysmaruj formę do tarty masłem i oprósz bułką tartą. Następnie rozwałkuj ciasto na podsypanym mąką blacie i wylep nim formę. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (bez termoobiegu) i podpiekaj spód przez 15- 20 minut.

W tym czasie przygotuj solony karmel. W rondelku rozpuść cukier (do złotego koloru). Następnie cały czas mieszając dodaj kawałeczki masła i wlej śmietankę. Non stop podgrzewaj masę na wolnym ogniu i oczywiście mieszaj (doskonale sprawdza się do tego celu silikonowa szpatułka). Dodaj sól i redukuj masę do momentu, aż będzie nieco ciągnąca (trwa to zazwyczaj 5 minut). Na upieczony i wystudzony spód wyłóż tak przygotowaną masę karmelową. Następnie posyp orzeszkami ( garść odłóż do dekoracji).

W rondelku zagotuj wodę. Tabliczkę czekolady połam na kawałki, włóż do miseczki. Miseczkę postaw na rondelku z gotującą się wodą, mieszając rozpuszczaj czekoladę. Wlej (nadal mieszając) mleko. Tak powstałą polewą udekoruj ciasto, posyp pozostałymi orzeszkami.

Odstaw na minimum 3 h do stężenia (najlepiej na całą noc). Krój ciasto ostrym nożem. Smacznego! Zdjęcie - Tarta z solonym karmelem, orzeszkami i gorzką czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z solonym karmelem, orzeszkami i gorzką czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów