Tarta z rabarbarem, białą czekoladą i owsianą kruszonką
Znakomita.
Rabarbar i biała czekolada - chyba nie trzeba zachwalać tego połączenia.
A owsianka kruszonka? Fantastyczna! Chrupie!!! Oj jak ona chrupie :)
Proporcje na formę o średnicy 23cm
przepisem zachwyciłam się u Rocksanki na blogu Tęcza w Słoiku; pochodzi z Around The Kitchen Table; na podstawie 'Book of Baking' Sue Lawrence 'Book of Baking' S
- 225g mąki pszennej
- 25g drobnego cukru do wypieków
- 115g niesolonego zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany kremówki [u mnie zwykła]
- 750g rabarbaru pokrojonego na większe kawałki
- 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 50g cukru brązowego
- 115g białej czekolady, schłodzonej i posiekanej na kawałki
- 75g zimnego masła
- 75g cukru brązowego
- 100g płatków owsianych (zwykłych)
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej (bez mąki)
- szczypta cynamonu [dałam 2 łyżeczki cynamonu zamiast kardamonu i przyprawy korzennej]
- szczypta imbiru
Na początku robimy ciasto. Mąke mieszamy z cukrem i dodajemy schłodzone masło pokrojone na małe kawałki. Siekamy nożem, aż masło zacznie łączyć się z mąka (kto ma dobry blender może to zrobić w blenderze). Na koniec dodajemy jajko, łyżkę śmietany i bardzo szybko łączymy wszystkie składniki tak, by powstała nam gładka kula. Owijamy ją folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po godzinie ciasto wyjmujemy, cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Ponownie wstawiamy do lodówki na godzinę. Piekarnik rogrzewamy do 190 st.C. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na papier wsypujemy groch ceramiczny i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie papier i groch zdejmujemy i tartę dopiekamy kolejne 5 minut. Studzimy.
W rondlu o grubym dnie umieszczamy rabarbar, cukier i sok z pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy nie dłużej niż 5(!) minut, od czasu do czasu mieszając. Rabarbar nie może nam sie rozpaść. Delikatnie odcedzamy na sitku, ale zachowujemy powstały sok. Sok przelewamy z powrotem do rondla i redukujemy, aż zostanie nam ok. półtorej łyżki syropu.
W dużej misce mieszamy płatki z cukrem i przyprawami. Dodajemy kawałki zimnego masła i za pomocą rąk robimy kruszonkę.
Na schłodzony spód tarty wykładamy posiekaną czekoladę, na nią kawałki rabarbaru i polewamy zredukowanym sokiem. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy przez ok. 30 minut, aą kruszonka będzie złoto-brązowa.
PS Aaaa Bieg Ulicą Piotrkowską już dziś! Niemal 1000 zawodników i Kaś! Zaciśnięte kciuki mile widziane :) A może ktoś z Was też będzie?
Edit Dziękuję Wszystkim trzymającym kciuki!!! :* Czasówka na dychę poprawiona (51'36) :) Oficjalne wyniki: 53'12 (52'38 netto)
558/850. K20: 23/56. 47/168 (kobiety) Biegło się bosko!