Tarta z porami i serem ricotta

Dawno nie było żadnej tarty, pory teraz są dorodne i cenowo odpowiednie do przetwarzania na różne pyszności. Zatem dzisiaj tarta z porami i ricottą. Możemy użyć gotowego kruchego ciasta albo zrobić po swojemu lub z przepisu poniżej.
Tarta z porami i ricottą
ciasto:
Składniki ciasta zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. W misce roztrzepać jajka, dodać serek i ubić na delikatną emulsję. Dodać połowę sera, sól, pieprz, paprykę i sos chilli. Wszystko wymieszać. Na patelni rozpuścić masło i poddusić do miękkości pory pokrojone w półkrążki. Dzięki temu pory zyskają swoją słodycz. Kiedy będą już miękkie, mieszamy z masą serowo-jajeczną. Ciasto wyjąć, rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem tartowej foremki, podpiec 10-15 minut w 200 stopniach, wyłożyć farsz, posypać serem i zapiekać jeszcze 30 minut, w trochę niższej temperaturze, ok 170-180 stopni. Trzeba uważać żeby ser się nam nie przypalił. Ja zazwyczaj posypuje nim na dwie tury :).

Tarta z porami i ricottą
ciasto:
- 200g mąki
- 100g masła
- łyżeczka soli
- 3 łyżki wody
- 3 pory (białe części)
- 3 jajka
- 250g serka ricotta
- 1 łyżka słodkiego sosu chilli
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- garść tartego sera salami
- 1 łyżka masła

