Tarta z orzechami i śliwkami
Śliwki, śliwki robaczywki. Szukałam przepisu na smaczną tartę ze śliwkami i znalazłam u Liski na White Plate. Polecam, bo jest warta zachodu. Nie dość, że robi sie ekspresowo, wygląda pięknie po posmarowaniu gorącym dżemem i do tego smakuje wspaniale.
Porcja na formę o średnicy 22 -24 cm
Składniki:
200 g mąki pszenej
20 g cukru
1 żółtko
100 g masła
2-3 łyżki zimnej wody
500 g śliwek plus 1-2 łyżeczki cukru do posypania
50 g zmielonych orzechów włoskich
50 g cukru
50 g masła
50 g dżemu morelowego
Przygotowanie:
1. Nagrzać piekarnik na 200 stopni.
2. Z mąki, cukru, żółtka i masła zagnieść szybko ciasto. Na początku powstaną z tych składników okruchy. Następnie należy dodać wodę i zagniatać, aż ciasto zacznie się lepić.
3. Wylepić ciastem formę.
4. Wstawić ciasto do piekarnika i podpiec około 15 minut.
5. Wyjąć z piekarnika, następnie wsypać zmielone orzechy wymieszane z cukrem, na wierzchu ułożyć śliwki pokrojone w połówki (jeśli to Węgierki, a jeśli większe śliwki to na ćwiartki), posypać 1-2 łyżeczkami cukru i na wierzch wyłożyć masło pokrojone w cieniutkie plasterki.
6. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut.
7. W małym rondelku zagotować dżem morelowy. Posmarować upieczone śliwki gorącym dżemem.
8. Przed podaniem dokładnie wystudzić.
Smacznego!
Porcja na formę o średnicy 22 -24 cm
Składniki:
200 g mąki pszenej
20 g cukru
1 żółtko
100 g masła
2-3 łyżki zimnej wody
500 g śliwek plus 1-2 łyżeczki cukru do posypania
50 g zmielonych orzechów włoskich
50 g cukru
50 g masła
50 g dżemu morelowego
Przygotowanie:
1. Nagrzać piekarnik na 200 stopni.
2. Z mąki, cukru, żółtka i masła zagnieść szybko ciasto. Na początku powstaną z tych składników okruchy. Następnie należy dodać wodę i zagniatać, aż ciasto zacznie się lepić.
3. Wylepić ciastem formę.
4. Wstawić ciasto do piekarnika i podpiec około 15 minut.
5. Wyjąć z piekarnika, następnie wsypać zmielone orzechy wymieszane z cukrem, na wierzchu ułożyć śliwki pokrojone w połówki (jeśli to Węgierki, a jeśli większe śliwki to na ćwiartki), posypać 1-2 łyżeczkami cukru i na wierzch wyłożyć masło pokrojone w cieniutkie plasterki.
6. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut.
7. W małym rondelku zagotować dżem morelowy. Posmarować upieczone śliwki gorącym dżemem.
8. Przed podaniem dokładnie wystudzić.
Smacznego!