Masło siekamy z mąką i ½ łyżeczki soli. Gdy się połączą, dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy jednolite ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy jeszcze łyżkę śmietany.
Ciasto zawijamy w folię i schładzamy 30 minut w lodówce.
Na Oliwierze przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, dodajemy oczyszczone i posiekane kurki i przesmażamy na złoty kolor.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i studzimy.
Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy na formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w temp. 190ºC. Studzimy.
2 jajka rozkłócamy ze śmietanką kremówką. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy 1 posiekany pęczek koperku. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód tarty.
Na wierzchu rozkładamy kurki.
Pieczemy w temp. 180ºC przez około 20 minut lub do chwili, aż masa jajeczna się zetnie.
Tartę lekko studzimy i dekorujemy drugim pęczkiem koperku.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl