Tarta z kurkami i koperkiem

Zdjęcie - Tarta z kurkami i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z kurkami i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z kurkami i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z kurkami i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z kurkami i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g kurek
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 120 g masła
  • 70 g cebuli
  • 35 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 20 g kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 pęczki koperku
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Masło siekamy z mąką i ½ łyżeczki soli. Gdy się połączą, dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy jednolite ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy jeszcze łyżkę śmietany.

Ciasto zawijamy w folię i schładzamy 30 minut w lodówce.

Na Oliwierze przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, dodajemy oczyszczone i posiekane kurki i przesmażamy na złoty kolor.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i studzimy.

Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy na formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w temp. 190ºC. Studzimy.

2 jajka rozkłócamy ze śmietanką kremówką. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy 1 posiekany pęczek koperku. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód tarty.

Na wierzchu rozkładamy kurki.

Pieczemy w temp. 180ºC przez około 20 minut lub do chwili, aż masa jajeczna się zetnie.

Tartę lekko studzimy i dekorujemy drugim pęczkiem koperku.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy