Tarta z kremem kardamonowym
Muszę przyznać, że sporo sobie po tym przepisie obiecywałam. Na zdjęciu w książce kucharskiej zobaczyłam piękne ciasto z idealnie gładkim kremem, na który od razu zrobiła mi się wielka ochota. I tak jak efekt wizualny mogę uznać za wystarczający, tak smakowi tarty czegoś brakuje… Jest niezwykle delikatna i ta delikatność to chyba największy minus tego deseru- jest zupełnie bez charakteru. Myślę, że uratować sytuację mógłby podany obok mus z leśnych owoców, albo porcja świeżych malin, ale na taką wariację zostaje mi poczekać do lata…
To jest przepis ku przestrodze, dobra okazja do poeksperymentowania z dodatkami, bo sama masa wypełniająca ciasto jest łatwa w przygotowaniu, z fajną konsystencją. Dużym plusem jest kruche ciasto- na pewno jeszcze nie raz je wykorzystam przy innych wypiekach. Jest elastyczne, nie rwie się i łatwo daje się wałkować. To największy atut tego przepisu, ale o gustach się nie dyskutuje i może Wam tarta przypadnie do gustu? :)
Składniki
- ciasto
- mąka pszenna - 250 g
- masło - 125 g
- jajko - 1 szt
- cukier puder - 90 g
- sól - szczypta
- krem
- mleko - 600 ml, pełnotłuste
- kardamon - 8 strączków
- cynamon - 1 laska
- cukier puder - 100 g
- mąka kukurydziana - 1 i 1/4 łyżi
- jajko - 4 szt (białka i żółtka oddzielnie)
Sposób przygotowania
CIASTO: Masło i cukier zmiksować w robocie kuchennym, aby składniki się połączyły. Wbić jajo i ubijać przez 30 sekund. Wsypać mąkę i miksować, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję (nie za długo, żeby nie zrobiło się twarde). Ciasto lekko wyrobić, włożyć do foliowego woreczka i na 30 minut schować do lodówki.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremkę o średnicy 23 cm i wysokości 5 cm. (ja użyłam zamiast 1 dużej formy kilka małych foremek).Wstawić ponownie do lodówki na 20 minut.
Mleko wlać do rondla, z dodanym kardamonem i cynamonem doprowadzić do wrzenia. Odstawić na 15 minut do ostygnięcia.
W tym czasie wyjąć z lodówki ciasto. Położyć na nie kawałek pergaminu, wysypać na dno fasolę. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do temp. 200oC na 15 minut. Zdjąć z ciasta pergamin z fasolą, piec jeszcze 5 minut. Temperaturę zmniejszyć do 180oC.
W dużej misce wymieszać cukier puder z żółtkami oraz mąką kukurydzianą. Wlać (przez sitko) mleko. Osobno ubić białka jajek. Stopniowo wmieszać masę z jajek do białek. Powstały krem przelać do tortownicy. Piec 20 min., aż wierzch się zrumieni na brązowo, następnie około godziny w 110oC. Podawać schłodzone.