Tarta z kremem kardamonowym

Tarta z kremem kardamonowym

Muszę przyznać, że sporo sobie po tym przepisie obiecywałam. Na zdjęciu w książce kucharskiej zobaczyłam piękne ciasto z idealnie gładkim kremem, na który od razu zrobiła mi się wielka ochota. I tak jak efekt wizualny mogę uznać za wystarczający, tak smakowi tarty czegoś brakuje… Jest niezwykle delikatna i ta delikatność to chyba największy minus tego deseru- jest zupełnie bez charakteru. Myślę, że uratować sytuację mógłby podany obok mus z leśnych owoców, albo porcja świeżych malin, ale na taką wariację zostaje mi poczekać do lata…

To jest przepis ku przestrodze, dobra okazja do poeksperymentowania z dodatkami, bo sama masa wypełniająca ciasto jest łatwa w przygotowaniu, z fajną konsystencją. Dużym plusem jest kruche ciasto- na pewno jeszcze nie raz je wykorzystam przy innych wypiekach. Jest elastyczne, nie rwie się i łatwo daje się wałkować. To największy atut tego przepisu, ale o gustach się nie dyskutuje i może Wam tarta przypadnie do gustu? :)

Zdjęcie - Tarta z kremem kardamonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta z kremem kardamonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta z kremem kardamonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta z kremem kardamonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta z kremem kardamonowym

Agata, 15 stycznia 2010

Zdjęcie - Tarta z kremem kardamonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

CIASTO: Masło i cukier zmiksować w robocie kuchennym, aby składniki się połączyły. Wbić jajo i ubijać przez 30 sekund. Wsypać mąkę i miksować, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję (nie za długo, żeby nie zrobiło się twarde). Ciasto lekko wyrobić, włożyć do foliowego woreczka i na 30 minut schować do lodówki.

Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremkę o średnicy 23 cm i wysokości 5 cm. (ja użyłam zamiast 1 dużej formy kilka małych foremek).Wstawić ponownie do lodówki na 20 minut.

Mleko wlać do rondla, z dodanym kardamonem i cynamonem doprowadzić do wrzenia. Odstawić na 15 minut do ostygnięcia.

W tym czasie wyjąć z lodówki ciasto. Położyć na nie kawałek pergaminu, wysypać na dno fasolę. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do temp. 200oC na 15 minut. Zdjąć z ciasta pergamin z fasolą, piec jeszcze 5 minut. Temperaturę zmniejszyć do 180oC.

W dużej misce wymieszać cukier puder z żółtkami oraz mąką kukurydzianą. Wlać (przez sitko) mleko. Osobno ubić białka jajek. Stopniowo wmieszać masę z jajek do białek. Powstały krem przelać do tortownicy. Piec 20 min., aż wierzch się zrumieni na brązowo, następnie około godziny w 110oC. Podawać schłodzone.

Kategorie przepisów