Tarta z kremem budyniowym i owocami
Bardzo przyjemny, letni deser. Im grubsza warstwa owoców, tym lepiej. Tarty zawsze przyjemnie mi się kojarzą. To pewnie dlatego, że z bliżej nieznanych przyczyn, często robię je z rana do popołudniowego grilla. A jak jest grill, to są goście, piwko, wyżerka i ogólnie rozrywkowa atmosfera. Czyli jest fajnie. I wszystko wybornie smakuje.
Przygotować musimy:
na ciasto:
200 g mąki
100 g masła
40 g cukru pudru
2 żółtka
na masę:
500 ml mleka
80 g cukru
50 g masła
2-3 żółtka
budyń waniliowy (bez cukru)
miąższ z 1/2 laski wanilii
mieszane owoce - jagody, maliny, borówki, truskawki, jeżyny etc. - 3-4 garści
galaretkę truskawkową rozpuszczoną w 350 ml wody
Owoce umyć i dobrze osuszyć. Wszystkie składniki ciasta wyrobić, uformować kulę i schłodzić przez pół godziny. W tym czasie przygotować krem budyniowy: cukier zmiksować z żótkami, dodać budyń, wymieszać mikserem. Zagotować mleko z rozciętą wanilią, skorupkę wyjąć. Gorące mleko wlewać do mieszanki żółtek z cukrem, cały czas miksując masę na niskich obrotach. Postawić na ogniu i wciąż mieszając, zagotować. Póki masa jest ciepła wmieszać pokrojone w kawałeczki masło, a następnie masę wystudzić. Wyjąć ciasto, rozwałkować dość cienko i wylepić nim dużą formę na tartę. Ponakłuwać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec, aż ciasto się zrumieni - ok. 20 minut. Gdy wystygnie, wyłożyć na nie masę budyniową, a następnie owoce. Całość polać tężejącą galaretką i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.