Tarta z jagodami i kokosową bezą
- Wynik: 75
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 50minuty
Jagody opanowały moją kuchnię a przecież lato to także inne owoce. Wczoraj zaopatrzyłam się w wiśnie, maliny i porzeczki ale dzisiaj jeszcze propozycja jagodowa. Krucha tarta z owocami i bezą kokosową to doskonałe ciasto na weekend. Zamiast jagód można oczywiście użyć każdych innych owoców.
Składniki- mąka pszenna - 250g
- masło lub margaryna - 125 g
- cukier - 2 łyżki
- jajka - 3
- jagody - 2 szklanki
- cukier do bezy - 3/4 szklanki
- wiórki kokosowe - 1/2 szklanki
Zimne masło posiekać z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtka i wyrobić gładkie ciasto. Formę na tarty o śr. 21 cm wysmarować i wyłożyć je ciastem, również boki. Wstawić do lodówki na 2 godź. Po tym czasie obciążyć ciasto fasolą i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 min. Na podpieczony spód wsypać jagody. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodajć cukier i wiórki kokosowe. Na jagodach ułożyć pianę i wstawić do piekarnika na kolejne 25 - 30 min.
Smacznego:)