Tarta z gruszkami i ciastkami amaretto

Tarta z gruszkami i ciastkami amaretto

Dla osłody upiekłam nam tartę z ciastkami amaretto, z gruszkami, pachnącą cynamonem.

Zdjęcie - Tarta z gruszkami i ciastkami amaretto  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta z gruszkami i ciastkami amaretto  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta z gruszkami i ciastkami amaretto

ciasto:

280 g mąki

szczypta soli

125 g drobnego cukru

115 g masła startego na tarce

1 jajo

1 żółtko

kilka kropli esencji waniliowej

2-3 łyżeczki wody

nadzienie:

4 gruszki

4 łyżki dżemu morelowego (dałam figowy słodzony sokiem winogron)

60 g ciasteczek amaretto (kupiłam je w Almie)

1 łyżeczka cynamonu

garść żurawiny

brązowy cukier do posypania

na wierzch, już po upieczeniu, cukier puder

Mąkę mieszam z solą, robię dołek. Dodaję resztę składników ciasta. Razem wszystko dokładnie zagniatam. Zawijam w folię i chowam do lodówki na conajmniej godzinę. Potem 3/4 ilości ciasta wałkuję i kładę na spód i boki 28 cm naczynia do tarty.

Wierzch ciasta smaruję dżemem. Wysypuję pokruszonymi ciasteczkami. Układam pokrojone na plasterki obrane gruszki. Posypuję je żurawinami, cynamonem i sporą ilością brązowego cukru.

Z pozostałej części ciasta formuję wałeczki i układam z nich kratkę na wierzchu tarty.

Piekę przez ok. 40 min. w 180 stopniach.

Posypuję cukrem pudrem.

Tarta jest smaczna na ciepło i na zimno.

* źródło - "Desery. Ponad 100 wspaniałych przepisów" wyd. Parragon

Kategorie przepisów