Tarta z gruszkami i ciastkami amaretto
Dla osłody upiekłam nam tartę z ciastkami amaretto, z gruszkami, pachnącą cynamonem.
Tarta z gruszkami i ciastkami amaretto
ciasto:
280 g mąki
szczypta soli
125 g drobnego cukru
115 g masła startego na tarce
1 jajo
1 żółtko
kilka kropli esencji waniliowej
2-3 łyżeczki wody
nadzienie:
4 gruszki
4 łyżki dżemu morelowego (dałam figowy słodzony sokiem winogron)
60 g ciasteczek amaretto (kupiłam je w Almie)
1 łyżeczka cynamonu
garść żurawiny
brązowy cukier do posypania
na wierzch, już po upieczeniu, cukier puder
Mąkę mieszam z solą, robię dołek. Dodaję resztę składników ciasta. Razem wszystko dokładnie zagniatam. Zawijam w folię i chowam do lodówki na conajmniej godzinę. Potem 3/4 ilości ciasta wałkuję i kładę na spód i boki 28 cm naczynia do tarty.
Wierzch ciasta smaruję dżemem. Wysypuję pokruszonymi ciasteczkami. Układam pokrojone na plasterki obrane gruszki. Posypuję je żurawinami, cynamonem i sporą ilością brązowego cukru.
Z pozostałej części ciasta formuję wałeczki i układam z nich kratkę na wierzchu tarty.
Piekę przez ok. 40 min. w 180 stopniach.
Posypuję cukrem pudrem.
Tarta jest smaczna na ciepło i na zimno.
* źródło - "Desery. Ponad 100 wspaniałych przepisów" wyd. Parragon