Tarta z budyniem i truskawkami

Zdjęcie - Tarta z budyniem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Witajcie w pierwszy dzień lata! Przed Wami mój ulubiony przepis na klasyk klasyków, czyli kruchutką, maślaną tartę ze śmietankowym obłoczkiem w postaci budyniu i orzeźwiającym, truskawkowym wykończeniem.
Całą recepturę ze wskazówkami znajdziesz poniżej.
Zdjęcie - Tarta z budyniem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tarta z budyniem i truskawkami


ciasto kruche:
-250 g mąki krupczatki (można zastąpić ją mąką pszenną)
-125 g zimnego masła
- 1 całe jajko
- 1 opakowanie (16g) cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli

krem budyniowy:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
-0,5 l mleka
- 4 łyżki cukru pudru
- ok. 80-100 g masła w temp. pokojowej

wierzch:
- 2 szklanki świeżych truskawek

Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję kawałeczki zimnego masła, cukier, sól, wbijam jajko i sprawnie zagniatam kruche ciasto.
Nie muszę robić tego ręcznie, mogę oczywiście wspomóc się mikserem planetarnym, wtedy wszystkie składniki na ciasto kruche umieszczam w misie miksera, instaluję mieszadło i zagniatam ciasto.
Tak przygotowane kruche ciasto zagniatam w kulę, owijam folią spożywczą i wkładam na ok. 1 h do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika.
W tym czasie biorę się za przygotowanie formy do ciasta.
Formę do tarty o średnicy 24 cm smaruję odrobiną masła, popsuję kaszą manną lub bułką tartą, odstawiam.
Wyjmuję kruche ciasto z lodówki.
Stolnicę posypuję niewielką ilością mąki i rozwałkowuję ciasto na placek o grubości ok 0,5 cm, wylepiam nim formę. Następnie robię dziurki w cieście za pomocą widelca.
Rozgrzewam piekarnik do 190 st C i wkładam do niego formę wypełnioną spodem do tarty. Podpiekam całość przez ok. 20 minut- na złoty kolor.
W tym czasie zabieram się za przygotowanie kremu budyniowego.
Odlewam pół szklanki mleka i w niedużej miseczce mieszam go z proszkiem budyniowym.
Pozostałe mleko przelewam do rondelka, dodaję cukier i doprowadzam do wrzenia.
Gdy mleko będzie już wrzało, cienką stróżką wlewam do niego mieszaninę budyniu oraz mleka i stale mieszając rózgą, łączę całość.
Gdy masa będzie gęsta i zacznie bulgotać, to znak, że należy zdjąć już ją z ognia.
Przekładam ją do dużej miski, nakrywam folią spożywczą i dokładnie studzę.
Miękkie masło ubijam na puch, następnie dodaję do niego po łyżce budyniu i stale miksując łączę składniki kremu. Gdy krem będzie całkowicie gładki i puszysty, przekładam go na upieczony wcześniej kruchy spód mojej tarty.
Teraz pora na przygotowanie truskawek.
Świeże owoce umieszczam na sitku i dokładnie płuczę, następnie pozbawiam szypułek i kroję w plasterki lub cząstki. Dekoruję nimi wierzch tarty i gotowe!
Tak przygotowaną tartę przechowuję maksymalnie 2 dni w lodówce.
Smacznego!


Przepisy z tych kategorii

Śnieżne ciasteczka II (z cynamonem)

Śnieżne ciasteczka II (z cynam…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Gofry

Gofry

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kruche ciasteczka kakaowe

Kruche ciasteczka kakaowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ucierane ciasto imbirowe

Ucierane ciasto imbirowe

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepis na idealne ciasto francuskie krok po kroku

Przepis na idealne ciasto fran…

food² food²
Food Square

Babeczki bananowe z orzechami

Babeczki bananowe z orzechami

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Przepisy z tych kategorii

Tarta de Santiago – szybkie migdałowo-cytrynowe ciasto pielgrzyma
1

Tarta de Santiago – szybkie mi…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Tarta bez pieczenia  z żurawinowym nadzieniem
1

Tarta bez pieczenia z żurawin…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tarta makowa
1

Tarta makowa

food² food²
Food Square

Tarta dyniowa czyli pumpkin pie
1

Tarta dyniowa czyli pumpkin pi…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Orkiszowe galette  z jabłkami
1

Orkiszowe galette z jabłkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Galette z morelami i borówką
1

Galette z morelami i borówką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku