Tarta z budyniem i truskawkami
Witajcie w pierwszy dzień lata! Przed Wami mój ulubiony przepis na klasyk klasyków, czyli kruchutką, maślaną tartę ze śmietankowym obłoczkiem w postaci budyniu i orzeźwiającym, truskawkowym wykończeniem.
Całą recepturę ze wskazówkami znajdziesz poniżej.
Tarta z budyniem i truskawkami
ciasto kruche:
-250 g mąki krupczatki (można zastąpić ją mąką pszenną)
-125 g zimnego masła
- 1 całe jajko
- 1 opakowanie (16g) cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
krem budyniowy:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
-0,5 l mleka
- 4 łyżki cukru pudru
- ok. 80-100 g masła w temp. pokojowej
wierzch:
- 2 szklanki świeżych truskawek
Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję kawałeczki zimnego masła, cukier, sól, wbijam jajko i sprawnie zagniatam kruche ciasto.
Nie muszę robić tego ręcznie, mogę oczywiście wspomóc się mikserem planetarnym, wtedy wszystkie składniki na ciasto kruche umieszczam w misie miksera, instaluję mieszadło i zagniatam ciasto.
Tak przygotowane kruche ciasto zagniatam w kulę, owijam folią spożywczą i wkładam na ok. 1 h do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika.
W tym czasie biorę się za przygotowanie formy do ciasta.
Formę do tarty o średnicy 24 cm smaruję odrobiną masła, popsuję kaszą manną lub bułką tartą, odstawiam.
Wyjmuję kruche ciasto z lodówki.
Stolnicę posypuję niewielką ilością mąki i rozwałkowuję ciasto na placek o grubości ok 0,5 cm, wylepiam nim formę. Następnie robię dziurki w cieście za pomocą widelca.
Rozgrzewam piekarnik do 190 st C i wkładam do niego formę wypełnioną spodem do tarty. Podpiekam całość przez ok. 20 minut- na złoty kolor.
W tym czasie zabieram się za przygotowanie kremu budyniowego.
Odlewam pół szklanki mleka i w niedużej miseczce mieszam go z proszkiem budyniowym.
Pozostałe mleko przelewam do rondelka, dodaję cukier i doprowadzam do wrzenia.
Gdy mleko będzie już wrzało, cienką stróżką wlewam do niego mieszaninę budyniu oraz mleka i stale mieszając rózgą, łączę całość.
Gdy masa będzie gęsta i zacznie bulgotać, to znak, że należy zdjąć już ją z ognia.
Przekładam ją do dużej miski, nakrywam folią spożywczą i dokładnie studzę.
Miękkie masło ubijam na puch, następnie dodaję do niego po łyżce budyniu i stale miksując łączę składniki kremu. Gdy krem będzie całkowicie gładki i puszysty, przekładam go na upieczony wcześniej kruchy spód mojej tarty.
Teraz pora na przygotowanie truskawek.
Świeże owoce umieszczam na sitku i dokładnie płuczę, następnie pozbawiam szypułek i kroję w plasterki lub cząstki. Dekoruję nimi wierzch tarty i gotowe!
Tak przygotowaną tartę przechowuję maksymalnie 2 dni w lodówce.
Smacznego!