Tarta z borówkami i pomarańczą
 
            Delikatna tarta z mascarpone, borówkami i pomarańczą chodziła mi po głowie od tygodnia. Zawsze coś stało na przeszkodzie aby ją zrobić, a to wyjazd, a to brak owoców w pobliskim markecie... Wreszcie się udało!
 
  
 
 
 
 Składniki:
Ciasto 250g mąki 
50g cukru 
150g mąki 
szczypta soli 
jajko 
Farsz
200g mascarpone 
70g mleka zagęszczanego słodzonego (w tubce) 
2 jajka łyżeczka esencji waniliowej
 
 borówki pomarańcza
 
  
 
  
 
  
 
 Ugniatamy składniki na ciasto, następnie rozwałkowujemy je i wykładamy nim blaszkę (część ciasta zapewne zostanie). Na ciasto kładziemy arkusz papieru do pieczenia, a na niego wysypujemy ceramiczne kulki do pieczenia (możemy je zastąpić fasolą).
 
 Spód tarty pieczemy w 190st C przez ok. 15 minut, po tym czasie odciążamy ciasto i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
 
 W misce miksujemy mascarpone z mlekiem słodzonym, jajkami i esencją waniliową. Masę wylewamy na upieczony spód i wsadzamy do piekarnika na kolejne 10 minut.
 
 Owoce myjemy. Pomarańcz obieramy i kroimy na plasterki, a następnie na połówki. Owoce układamy na masie serowej zaraz po wyjęciu z piekarnika.
 
  
 
 
            