Tarta z borówkami i pomarańczą
Delikatna tarta z mascarpone, borówkami i pomarańczą chodziła mi po głowie od tygodnia. Zawsze coś stało na przeszkodzie aby ją zrobić, a to wyjazd, a to brak owoców w pobliskim markecie... Wreszcie się udało!
Składniki:
Ciasto 250g mąki
50g cukru
150g mąki
szczypta soli
jajko
Farsz
200g mascarpone
70g mleka zagęszczanego słodzonego (w tubce)
2 jajka łyżeczka esencji waniliowej
borówki pomarańcza
Ugniatamy składniki na ciasto, następnie rozwałkowujemy je i wykładamy nim blaszkę (część ciasta zapewne zostanie). Na ciasto kładziemy arkusz papieru do pieczenia, a na niego wysypujemy ceramiczne kulki do pieczenia (możemy je zastąpić fasolą).
Spód tarty pieczemy w 190st C przez ok. 15 minut, po tym czasie odciążamy ciasto i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
W misce miksujemy mascarpone z mlekiem słodzonym, jajkami i esencją waniliową. Masę wylewamy na upieczony spód i wsadzamy do piekarnika na kolejne 10 minut.
Owoce myjemy. Pomarańcz obieramy i kroimy na plasterki, a następnie na połówki. Owoce układamy na masie serowej zaraz po wyjęciu z piekarnika.