Tarta z boczniakami, boczkiem i kiełkami
Po mam nadzieję skończonej sesji wracam z przepisem na tartę z boczniakami, boczkiem i kiełkami rzodkiewki. Miała być na kruchym cieście, z braku czasu wyszło na francuskim ale i tak wyszło pysznie, chociaż sądzę, że na kruchym byłaby jeszcze lepsza:)
Składniki:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy, dodajmy pokrojony czosnek i chwilę smażymy. Boczek kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki. Boczniaki myjemy i kroimy w paseczki, pieprzymy, solimy i dodajemy do reszty.
Jajko roztrzepujemy razem ze śmietaną i przyprawami.
Ciasto rozkładamy na blasze, zawijamy rogi i widelcem dziurkujemy. Wykładamy farsz na ciasto, zalewany masą jajeczną i posypujemy startym cheddarem.
Pieczemy według instrukcji na opakowaniu ciasta. Gotowe posypujemy kiełkami.
Składniki:
- ciasto francuskie
- około 2 cm plaser wędzonego boczku
- opakowanie boczniaków (około 200g)
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- kiełki rzodkiewki
- 1 jajko
- 150 ml śmietany 18 %
- zioła prowansalskie
- ser cheddar według uznania
- sól
- pieprz
- chilli
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy, dodajmy pokrojony czosnek i chwilę smażymy. Boczek kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki. Boczniaki myjemy i kroimy w paseczki, pieprzymy, solimy i dodajemy do reszty.
Jajko roztrzepujemy razem ze śmietaną i przyprawami.
Ciasto rozkładamy na blasze, zawijamy rogi i widelcem dziurkujemy. Wykładamy farsz na ciasto, zalewany masą jajeczną i posypujemy startym cheddarem.
Pieczemy według instrukcji na opakowaniu ciasta. Gotowe posypujemy kiełkami.