Tarta z boczniakami, boczkiem i kiełkami

Tarta z boczniakami, boczkiem i kiełkami
Po mam nadzieję skończonej sesji wracam z przepisem na tartę z boczniakami, boczkiem i kiełkami rzodkiewki. Miała być na kruchym cieście, z braku czasu wyszło na francuskim ale i tak wyszło pysznie, chociaż sądzę, że na kruchym byłaby jeszcze lepsza:)

Zdjęcie - tarta z boczniakami, boczkiem i kiełkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:

  • ciasto francuskie
  • około 2 cm plaser wędzonego boczku
  • opakowanie boczniaków (około 200g)
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • kiełki rzodkiewki
  • 1 jajko
  • 150 ml śmietany 18 %
  • zioła prowansalskie
  • ser cheddar według uznania
  • sól
  • pieprz
  • chilli

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy, dodajmy pokrojony czosnek i chwilę smażymy. Boczek kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki. Boczniaki myjemy i kroimy w paseczki, pieprzymy, solimy i dodajemy do reszty.
Jajko roztrzepujemy razem ze śmietaną i przyprawami.
Zdjęcie - tarta z boczniakami, boczkiem i kiełkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto rozkładamy na blasze, zawijamy rogi i widelcem dziurkujemy. Wykładamy farsz na ciasto, zalewany masą jajeczną i posypujemy startym cheddarem.
Pieczemy według instrukcji na opakowaniu ciasta. Gotowe posypujemy kiełkami.
Zdjęcie - tarta z boczniakami, boczkiem i kiełkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów