Tarta z bananami i truskawkami
Na wszystkie troski i zimowo wiosenne wahania pogody, nie ma nic lepszego niż dobre ciasto i kubek herbaty. Jeżeli nie macie pomysłu na to co włożyć do pieca, proponuję cudowną tartę.
Składniki (śr. 29cm):
Kruche ciasto
250g mąki pszennej
60g cukru
150g masła
1 jajko
Masa
jajko
50g mąki pszennej
50g masła
50g cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru wanilinowego
Mrożone lub świeże truskawki banan
Zaczynamy od rozmrożenia truskawek. Najlepiej wyjąć je z zamrażalnika kilka godzin przed pieczeniem ciasta. Jeżeli jesteśmy szczęściarzami i akurat jest lato i sezon na truskawki, myjemy je i pozbawiamy szypułek.
Zagniatamy składniki na kruche ciasto, rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę do tarty, tak by ciasto nachodziło na krawędzie formy. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na ok.30 minut.
W czasie gdy ciasto jest w lodówce przygotowujemy masę. Miksujemy miękkie masło z cukrem, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.
Gotową masę wykładamy na schłodzone, kruche ciasto. Na wierzchu układamy truskawki i plasterki banana.
Tartę pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st C przez ok.40-50 min.