Tarta z bananami i truskawkami
 
            Na wszystkie troski i zimowo wiosenne wahania pogody, nie ma nic lepszego niż dobre ciasto i kubek herbaty. Jeżeli nie macie pomysłu na to co włożyć do pieca, proponuję cudowną tartę. 
  
 
 
 
 Składniki (śr. 29cm): 
 Kruche ciasto 
250g mąki pszennej 
60g cukru 
150g masła 
1 jajko 
 Masa 
jajko
50g mąki pszennej
50g masła
50g cukru pudru 
łyżeczka proszku do pieczenia 
łyżeczka cukru wanilinowego 
 Mrożone lub świeże truskawki banan 
  
 
  
 
  
 
 Zaczynamy od rozmrożenia truskawek. Najlepiej wyjąć je z zamrażalnika kilka godzin przed pieczeniem ciasta. Jeżeli jesteśmy szczęściarzami i akurat jest lato i sezon na truskawki, myjemy je i pozbawiamy szypułek. 
 Zagniatamy składniki na kruche ciasto, rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę do tarty, tak by ciasto nachodziło na krawędzie formy. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na ok.30 minut. 
 W czasie gdy ciasto jest w lodówce przygotowujemy masę. Miksujemy miękkie masło z cukrem, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. 
 Gotową masę wykładamy na schłodzone, kruche ciasto. Na wierzchu układamy truskawki i plasterki banana. 
 Tartę pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st C przez ok.40-50 min. 
  
 
 
            