Tarta śliwkowa

Tarta  śliwkowa

Tą tartę wymyśliłam w ramach pilnej potrzeby stworzenia błyskawicznego ciasta. Miałam na to jedynie 1h  przed przybyciem gości i niewiele składników. Podawałam ją z dość dużym przerażeniem w oczach, jednak okazała się być wyśmienita. Kroiła się wspaniale, krem nie rozlewał się nigdzie na boki. Co więcej mogłabym ją mianować jednym z moich ulubionych ciast śliwkowych. Bardzo polecam.

Zdjęcie - Tarta  śliwkowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 1 klasyczna forma do tarty

Poziom trudności: 3/10

Czas przygotowania: ok. 45min

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 60 g cukru pudru + do posypania ciasta
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru waniliowego

Na nadzienie:

  • 1 szklanka kremówki
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Kilkanaście sporych wydrylowanych śliwek pokrojonych na połówki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

1 Ze składników na ciasto zagniatany plastyczne ciasto, wylepiamy nią foremkę na tartę, nakłuwamy widelcem i wsuwamy do lodówki.

2. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180st.

3. Surowe ciasto smarujemy rozkłóconym białkiem, wówczas nie nasiąknie kremem i sokiem ze śliwek.

4. Tak przygotowane ciasto wsuwamy do piekarnika i podpiekamy około 20minut.

5. Śmietankę rozkłucamy z mąką, cukrem i żółtkami.

6. Śliwki układamy na podpieczonym cieście, zalewamy kremem i wsuwamy do piekarnika.

7. Pieczemy około 30 minut. W ostatnie 10minut pieczenia warto uchylić drzwiczki piekarnika aby nadmiar soku śliwkowego odparował.

8. Pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

Kategorie przepisów