Tarta na kruszonce z rabarbarem i galaretkami

Tarta na kruszonce z rabarbarem i galaretkami

Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego wczoraj zrobiłam pyszne ciasto z jego udziałem mam nadzieję że będziecie zachwyceni z tego przepisu tak samo jak ja i dlatego postanowiłam podzielić się przepisem który sama stworzyłam, to jedno z najszybszych ciast jakie można wykonać fakt że rabarbar trzeba przygotować ale to już opiszę w całości przepisu. Uwielbiam piec ciasta różnego rodzaju a jeszcze jak się udadzą to moje i domowników serca się radują, rabarbar o którym mowa dobrze oczyszcza jelita jest również bogaty w błonnik pokarmowy, rabarbar ma kwaśny smak i dlatego idealnie nadaje się do słodkich ciast czy deserów jest również super dodatkiem do ciast czy bułek drożdżowych dlatego nie ma co się zastanawiać puki jest to korzystajmy

Zdjęcie - Tarta na kruszonce z rabarbarem i galaretkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na tartę na kruszonce z rabarbarem i galaretkami:

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 kostka margaryny TORTOWA,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

dodatkowo:

  • 460- 500 g oczyszczonego rabarbaru,
  • 2 galaretki KIWI-PIGWA 75 g każda,
  • 3 łyżki wody,
  • 3 łyżki cukru

wykonanie:

Na początek składniki na ciasto wyjąć z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej po czym do miski wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz wbić całe jajko, wlać aromat dowolny ja dałam migdałowy gdyż go uwielbiam no i dodać pokrojoną drobniej margarynę całość za pomocą dłoni wyrobić tylko tak aby składniki się połączyły i powstała kruszonka nie ma potrzeby zwracania uwagi że gdzieś trafi się nie rozgnieciona margaryna gdyż w czasie pieczenia wszystko będzie dobrze. Przygotowaną kruszonkę pozostawić z boku blatu a w międzyczasie należy przygotować rabarbar który przyniesiemy z działki lub kupiony na bazarze

Zdjęcie - Tarta na kruszonce z rabarbarem i galaretkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta na kruszonce z rabarbarem i galaretkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
A rabarbar przygotowujemy tak: na patelnię dodać trzy łyżki wody następnie przełożyć oczyszczony rabarbar pokrojony drobniej i zacząć go smażyć w międzyczasie wsypując trzy łyżki cukru kryształ i tak smażyć do czasu aż rabarbar zrobi się lekko miękki i powstanie sok, po tej czynności rabarbar razem z sokiem przełożyć do salaterki ostudzić go, gdy już będzie wystygnięty wsypać obie galaretki-proszek i dokładnie wymieszać aby galaretki połączyły się z podsmażonym ostygniętym rabarbarem odstawić na chwilkę aby zaczął tężeć a w międzyczasie przygotować formę do tarty o średnicy 28 centymetrów należy wysmarować ją masłem lub margaryną i wysypać bułka tartą po całości formy łącznie z bokamiZdjęcie - Tarta na kruszonce z rabarbarem i galaretkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta na kruszonce z rabarbarem i galaretkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Do już przygotowanej formy na tarte wysypać większą część ciasta kruszonki i za pomocą dłoni ucisnąć go oraz wyłożyć na boki dociskając (widoczne na zdjęciach) po wyłożeniu ciasta ponakłuwać je widelcem aby w czasie pieczenia nie powstały pęcherzyki powietrza, po przygotowaniu ciasta w formie należy wyłożyć cały przygotowany wcześniej rabarbar rozsmarowując go po dnie formy a gdy już mamy wyłożony rabarbar z galaretkami wtedy mniejszą część pozostawionego ciasta kruszonki wysypać na wierzch po całości

Zdjęcie - Tarta na kruszonce z rabarbarem i galaretkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta na kruszonce z rabarbarem i galaretkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta na kruszonce z rabarbarem i galaretkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak przygotowaną tarte należy wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni druga półka od dołu piekarnika i piec przez 50-55 minut do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta, po wyznaczonym czasie pieczenia się tarty pozostawić do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a gdy już ostygnie wyjąć i pozostawić na blacie kuchennym do czasu aż całkowicie ostygnie gdy już będzie chłodna można posypać cukrem pudrem lub udekorować według swego uznania

Zdjęcie - Tarta na kruszonce z rabarbarem i galaretkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta na kruszonce z rabarbarem i galaretkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta na kruszonce z rabarbarem i galaretkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta na kruszonce z rabarbarem i galaretkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Upieczone i wystudzone ciasto najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin aby rabarbar z galaretkami zastygł a najlepiej na całą noc, po wyjęciu ciasto idealnie się kroi nie dość że ładnie wygląda to nawet bardzo dobrze się je kroi, jeśli zostanie tarta można przechować ją w pojemniku pokrojoną w kawałki szczelnie zamkniętym lub nawet zamrozić wkładając ją w papier do pieczenia a następnie do woreczka. Może nie wygląda za pięknie ale jest bardzo smaczna słodycz ciasta przegryza środek rabarbaru z galaretkami bardzo polecam upieczenie takiej tarty nie tylko ozdobą stołu majówkowego będzie ale również na wiele innych okoliczności w smaku ciasto petarda no i ta chrupka kruszonka po prostu rewelacja a tu jest moja tarta z jabłkami tarta

Zdjęcie - Tarta na kruszonce z rabarbarem i galaretkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta na kruszonce z rabarbarem i galaretkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta na kruszonce z rabarbarem i galaretkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów