Tarta na cieście francuskim z kozim serem i pomidorami
Wygodne danie na ciepłe dni. Fakt, trzeba włączyć piekarnik, ale za to, przygotowań jest mało i składników nie za dużo. Pomidory o tej porze najlepsze, więc i tarta o tej porze troku najlepsza. Najlepiej użyć różnokolorowych pomidorów - będą się ładnie prezentować/ Polecam!
składniki
paczka gotowego ciasta francuskiego (275 g)
mały kremowy kozi serek - rolada
3- 4 średniej wielkości pomidoty
masa:
1 jajo
125 g koziego jogurtu
łyżka koperku - opcjonalnie
listki z 2 - 3 gałązek tymianku
pieprz, sól
pietruszka do podania
przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 st c. Przygotować spód z ciasta. Formę do tarty (użyłam okrągłej z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm), wyłożyć ciastem, nadmiar ciasta obciąć. Surowe ciasto przykryć papierem do pieczenia, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą lub grochem. Piec ok 15 - 18 minut.
Jeżeli ciasto nie podpiekło się wystarczająco, podpiec bez obciążenia jeszcze ok 10 minut.
Składniki masy wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem
Na podpieczony spód wyłożyć pokruszony kozi ser, zalać masą, na wierzchu ułożyć plasterki pomidorów. Wstawić do nagrzanego do 200 st C piekarnika. Piec ok 30 min. do czasu aż masa się zetnie.
Tartę podawać lekko przestudzoną lub całkiem zimną, posypaną natką pietruszki. Smacznego!
składniki
paczka gotowego ciasta francuskiego (275 g)
mały kremowy kozi serek - rolada
3- 4 średniej wielkości pomidoty
masa:
1 jajo
125 g koziego jogurtu
łyżka koperku - opcjonalnie
listki z 2 - 3 gałązek tymianku
pieprz, sól
pietruszka do podania
przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 st c. Przygotować spód z ciasta. Formę do tarty (użyłam okrągłej z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm), wyłożyć ciastem, nadmiar ciasta obciąć. Surowe ciasto przykryć papierem do pieczenia, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą lub grochem. Piec ok 15 - 18 minut.
Jeżeli ciasto nie podpiekło się wystarczająco, podpiec bez obciążenia jeszcze ok 10 minut.
Składniki masy wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem
Na podpieczony spód wyłożyć pokruszony kozi ser, zalać masą, na wierzchu ułożyć plasterki pomidorów. Wstawić do nagrzanego do 200 st C piekarnika. Piec ok 30 min. do czasu aż masa się zetnie.
Tartę podawać lekko przestudzoną lub całkiem zimną, posypaną natką pietruszki. Smacznego!