Tarta malinowa

Tarta malinowa

Zdjęcie - Tarta malinowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta malinowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten różowy kolor to dawka optymizmu niezbędna, gdy za oknem już szaro  i jesiennie. Tartę przygotowałam z zamrożonych latem malin, tym bardziej kojarzy mi się z beztroską słonecznych dni.

Zdjęcie - Tarta malinowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta malinowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pod TYM linkiem znajdziecie przepis na moje ulubione słodkie kruche ciasto, będzie do tego wypieku idealne!

Zdjęcie - Tarta malinowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta malinowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wierzch tarty możecie ozdobić świeżymi malinami, lub zostawić sobie dobrą łyżkę zmiksowanych malin i wymalować nimi esy-floresy na wierzchu.

Zdjęcie - Tarta malinowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta malinowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania nadzienia wykorzystałam żelatynę w płatkach. Można ją bez przeszkód kupić np. na allegro czy w delikatesach.

Zdjęcie - Tarta malinowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta malinowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta malinowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Spód z kruchego ciasta- przepis pod TYM linkiem.

Żelatynę namocz w zimnej wodzie.

Maliny podgrzej w rondelku z cukrem, zmiksuj. Do jeszcze ciepłych owoców dodaj żelatynę, wymieszaj. Lekko ostudź.

Mascarpone wymieszaj z jogurtem wanilią, sokiem z cytryny. Dodaj ok. 2 łyżek malin, wymieszaj. Dodaj resztę malin. Dokładnie wymieszaj. Wylej na upieczony spód. Schłódź.

Do mieszania nie używałam miksera, wystarczyła szpatułka.

Możesz zostawić trochę samych zmiksowanych malin i ozdobić nimi wierzch ciasta.

Kategorie przepisów