Tarta makowa z wiśniami
Propozycja dla osób które lubią dużo maku w cieście. Miałam już wszystkie składniki potrzebne do przygotowania makowca, ale brakowało mi czasu. Wiadomo ciasto drożdżowe musi urosnąć a potem to zwijanie makowcy, myślenie czy nie popękają, czy maku wystarczająco w nich dużo. Kochani polecam błyskawiczną tartę na kruchym spodzie z gruuubą warstwą maku. Rewelacja. Do tego wiśnie nasączone spirytusem w słodkim syropie! Rodzina (łącznie ze mną) stwierdziła ,że od teraz mogą jeść ją zamiast makowca. Jeśli nie macie czasu gotować i mielić maku, kupcie gotową masę makową.
Składniki:
na kruchy spód:
- 1 jajko
- 150 g mąki
- 4 łyżki cukru
- 80 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę makową:
- 500 g maku
- 1 litr wody
- 200 g zmielonego twarogu
- 4 łyżki miodu
- 1 budyń śmietankowy
- 1 cukier wanilinowy
- 2 jajka
- 100 g masła
- 200 g cukru
- parę kropli aromatu migdałowego
- dowolne bakalie ) rodzynki, orzechy, migdały
- skórka pomarańczowa
dekoracja: lukier, wiśnie w syropie, orzechy, płatki migdałowe
Zaczęłam od kruchego ciasta.
Przesiałam mąkę, Dodałam cukier, proszek do pieczenia i pokrojone zimne masło.
Wbiłam jajko.
Wszystkie składniki szybko zagniotłam w jednolitą kulę. Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki.
Kolej na masę makową. Mak wypłukałam na sitku. Wsypałam go do garnka i zalałam wodą. Gotowałam przez pół godziny. Następnie przełożyłam do gazy i odcisnęłam z niego wodę. Wsypałam go go miski.
Wlałam do maku rozpuszczone masło.
i miód.
Wsypałam cukier,
cukier wanilinowy i budyń śmietankowy.
Następnie do miski powędrował serek
i dwa jajka.
Składniki wymieszałam łyżką. Pozostało jeszcze tylko dodać zapach migdałowy, skórkę z pomarańczy i ulubione bakalie.
Wszystko dokładnie wymieszałam.
Ciasto wyjęłam z lodówki. Formę na tartę ( 24 cm) wysmarowałam masłem i wylepiłam ją ciastem. Podziurkowałam je widelcem.
Masę makową wylałam na spód kruchego ciasta.
Wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam około 45 minut. Smacznego!
Przepis na: makowiec