Tarta francuska z pomidorami i bazyliowym serkiem
Tarta francuska z pomidorami i bazyliowym serkiem
Składniki na formę 20x 28 cm: ok. 230 g ciasta francuskiego (docinałam z płata 275g)
200 g serka śmietankowego
1 łyżka posiekanych listków bazylii, plus dodatkowo całe do dekoracji
1-2 ząbki czosnku
400- 500 g pomidorów pomieszanych
sól i pieprz
Piekarnik rozgrzać do 200C. Formę do pieczenia wysmarować masłem, oprószyć mąką i wyłożyć ciastem francuskim. Odstawić do lodówki. Serek wymieszać z bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomidory pokroić na połówki, większe na ćwiartki. Połowę serka rozsmarować na przygotowanym cieście francuskim. Na wierzchu rozłożyć pomidory (skórką do dołu). Pomiędzy pomidory łyżeczką ponakładać resztę serka. Całość skropić oliwą lub olejem, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 minut. Jeżeli trzeba dopiec jeszcze kilka minut od spodu.
Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Składniki na formę 20x 28 cm: ok. 230 g ciasta francuskiego (docinałam z płata 275g)
200 g serka śmietankowego
1 łyżka posiekanych listków bazylii, plus dodatkowo całe do dekoracji
1-2 ząbki czosnku
400- 500 g pomidorów pomieszanych
sól i pieprz
Piekarnik rozgrzać do 200C. Formę do pieczenia wysmarować masłem, oprószyć mąką i wyłożyć ciastem francuskim. Odstawić do lodówki. Serek wymieszać z bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomidory pokroić na połówki, większe na ćwiartki. Połowę serka rozsmarować na przygotowanym cieście francuskim. Na wierzchu rozłożyć pomidory (skórką do dołu). Pomiędzy pomidory łyżeczką ponakładać resztę serka. Całość skropić oliwą lub olejem, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 minut. Jeżeli trzeba dopiec jeszcze kilka minut od spodu.
Smacznego! Przepis dodaję do akcji