Tarta francuska z jagodami i serkiem mascarpone
Tarta francuska
Słodkie klasyczne,kruche ciasto idealne na gorące dni.Można podawać ją z przeróżnymi owocami, kremami, budyniem lub galaretką.
Składniki ciasto:
- 125g masła
- 125 cukru pudru
- 1 jajko
- 250g mąki
- sól
- łyżeczka aromatu waniliowego
Składniki krem:
- 500 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki
- 1-2 łyżki cukru pudru
- parę kropli aromatu waniliowego
Ciasto można wymieszać w mikserze lub ręcznie.
Wsypałam mąkę do miski.
Rozmieszałam ją z cukrem pudrem.
Miękkie masło pokroiłam na kawałki i dodałam do mąki.
Ucierałam składniki.
Wkropiłam aromat waniliowy i wbiłam jajko.
Ręcznie ugniatałam ciasto, aż powstała kula.
Zawinęłam ją w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki.
Jak macie czas, to czym dłużej tym lepiej.
Wyjęłam z lodówki ciasto.Polecam włożyć je w folię spożywczą i rozwałkować.
Nie przywiera wtedy do blatu i nie trzeba posypywać je mąką.
Nagrzałam piekarnik do temp. 200 stopni.
Rozwałkowany placek wyłożyłam na formę do tarty.
Ponakłuwałam go widelcem.
Piekłam około 30 minut na złoty kolor.Odstawiłam do wystygnięcia.
Pora na krem.
Zmiksowałam śmietanę kremówkę ( bardzo schłodzoną)Można wsypać opakowanie śmietan - fix, aby utrzymać gęstą konsystencję kremu. Wsypałam cukier puder.Ja dodałam jedną łyżkę.Jak wolicie bardziej słodką to można oczywiście więcej.
Następnie stopniowo dodawałam serek mascarpone
i parę kropli aromatu waniliowego.
Wyłożyłam masę kremowo-serową na wystudzoną tartę.
Użyłam świeżych jagód do posypania tarty.
Smacznego!
Polecam również inne pyszne TARTYTARTA Z TRUSKAWKAMI
TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI
TARTA Z JABŁKAMI