Tarta dubajska czekolada

Tarta dubajska czekolada

Dubajska czekolada to chyba najbardziej viralowy słodycz ostatnich lat. Całkowicie zawładnęła mediami społecznościowymi, sklepowymi półkami i cukierniami. Obecnie można ją dostać niemal na każdym kroku w formie gotowej, albo półproduktów, z których można zrobić ją w domu. Nie przypominam sobie, żeby wokół jakiegokolwiek innego przepisu lub produktu nastąpił aż taki szum w Internecie, który bardzo szybko przeniósł się poza ramy sieci. Jedno jest jednak pewne – ludzie pokochali dubajską czekoladę całym sercem. Ja, jako samozwańczy ambasador pistacji również postanowiłem wykorzystać ten hype i zrobić deser zainspirowany tym wyjątkowym słodyczem. Tak powstała moja tarta dubajska czekolada, na którą dzisiaj Was zapraszam! Szczególnie że smakuje sto razy lepiej niż niejedne gotowe tabliczki! 🙂

Bazą tarty jest klasyczny maślany kruchy spód, który postanowiłem przygotować z dodatkiem kakao. Najważniejsze jest jednak nadzienie, które nawiązuje do popularnej czekolady. Przygotowałem je oczywiście na bazie ciasta kataifi (znanego też jako kadayif) dobrej pasty pistacjowej, pasty sezamowej tahini oraz białej czekolady. Całość udekorowałem ganachem z mlecznej czekolady i zrobiłem prostą dekorację, którą pokazuję na filmie krok po kroku.

Samo ciasto kataifi w formie cieniutkich nitek jest tutaj składnikiem niezbędnym i odpowiada za charakterystyczne chrupnięcie. Kadayif to popularny składnik licznych tureckich i arabskich deserów, np. kunafy. Samo w sobie nie posiada smaku, ale świetnie chłonie wszelkiego rodzaju aromatyczne cukrowe syropy, którym tradycyjnie jest polewane. Najłatwiej kupić je gotowe. Obecnie dostępne są również już usmażone nitki, na które również ja się pokusiłem. Jeśli jednak kupicie surowe ciasto, to wystarczy je pokroić w krótkie paski i podsmażyć na maśle do złotego koloru.

Jeśli chodzi o pastę pistacjową, to najlepiej wybrać taką, która zawiera 100% pistacji. Nie jest to tani produkt, ale tylko taka pasta da Wam oczekiwany efekt i obłędny pistacjowy smak. Jeśli jednak jej nie zdobędziecie, to w porządku będzie również krem pistacjowy z dodatkiem białej czekolady (wtedy takiej pasty potrzeba więcej – ok. 400 g, a w podanym przepisie pomijamy już dodatek czekolady w nadzieniu).

Jeśli kochacie pistacje, to jestem przekonany, że ta tarta dubajska czekolada zdobędzie Wasze uznanie. Jest naprawdę pyszna i wspaniale chrupiąca! Polecam ją również przygotować na Wielkanoc, jako świątecznego mazurka. 😉

PS. Tartę należy podawać w temperaturze pokojowej. Inaczej będzie za twarda. Polecam również zrobić ją dzień wcześniej przed podaniem, aby ciasto kataifi w nadzieniu zdążyło nieco zmięknąć.

Zdjęcie - Tarta dubajska czekolada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na tartę dubajska czekolada:

Kruchy spód:

  • 225 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 25 g kakao
  • 125 g zimnego masła
  • 3 żółtka (75 g)

 

  Chrupiące nadzienie pistacjowe:

  • 200 g gotowego smażonego ciasta kataifi (lub surowego ciasta + 50 g masła)
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g pasty pistacjowej 100% (polecam od Deseo)
  • 50 g pasty sezamowej tahini

 

 Ganache czekoladowy:

  • 125 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady 70% (pozwala uzyskać lepszą konsystencję)

 

  Dekoracja (opcjonalnie):

  • 50 g białej czekolady
  • 25 g pasty pistacjowej 100%

Jak przygotować tartę dubajska czekolada?

Kruchy spód

  1. Mąkę, cukier puder oraz kakao przełóż do dzieży miksera. Krótko wymieszaj.
  2. Dodaj posiekane masło i miksuj całość na najwolniejszych obrotach przy pomocy łopatki, aż masa będzie wyglądała niczym piasek. Dodaj żółtka i ciasto jeszcze krótko wyrabiaj do połączenia.
  3. Z gotowego ciasta uformuj kulę i wstaw je do lodówki na pół godziny do schłodzenia.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm bezpośrednio na papierze do pieczenia. A następnie przełóż na formę na tartę o średnicy 30 cm. Delikatnie dociśnij, nadmiar ciasta odkrój nożem.
  5. Wierzch tarty pokryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz przez 20 minut, zdejmij obciążenie wraz z papierem i piecz przez kolejne 15 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.

 

Chrupiące nadzienie pistacjowe

  1. Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Do jeszcze ciepłej czekolady dodaj pastę tahini oraz pastę pistacjową. Dokładnie wymieszaj.
  2. Masę połącz dokładnie z gotowym ciastem kataifi. (W przypadku surowego ciasta na patelni najpierw rozgrzej masło, a kataifi pokrój w 4-5 cm nitki. Podsmaż do złotego koloru i wystudź).
  3. Nadzienie przełóż na podpieczony spód i wyrównaj szpatułką.

 

Ganache czekoladowy

  1. Śmietanę kremówkę podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia.
  2. Obie czekolady posiekaj, przełóż do miseczki i zalej śmietaną. Odstaw na 2 minuty, a następnie dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka polewa.
  3. Ganache wylej na gotowe nadzienie pistacjowe.

 

Dekoracja

  1. Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Dodaj pastę pistacjową i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego.
  2. Rękaw natnij, tworząc otwór o średnicy ok. 2-3 mm. Czekoladę wyciśnij bezpośrednio na ganache, tworząc równoległe podłużne pasy. Następnie za pomocą wykałaczki zrób wzór, delikatnie ją przesuwając prostopadle do namalowanych pasków. Pokazałem to na filmie.
  3. Gotową tartę wstaw do lodówki, aby polewa stężała. Przed podaniem ogrzej ciasto przez ok. pół godziny w temperaturze pokojowej, a następnie pokrój na porcje. Można ją spokojnie przechowywać 1-2 dni w temperaturze pokojowej lub dłużej w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak już ciasto kataifi w nadzieniu zmięknie.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareJak udekorować tartę dubajska czekolada?Zdjęcie - Tarta dubajska czekolada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów