Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami ( wypieki bez cukru)

Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami ( wypieki bez cukru)

Zdjęcie - Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami ( wypieki bez cukru) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Deserowy klasyk, gruszki, gorzka czekolada i lody waniliowe - "Piękna Helena" w nieco odmienionej formie. Bogata w orzechowe smaki krucha tarta wypełniona po brzegi intensywnie czekoladowym musem i zatopione w niej gruszki to świetny poprawiacz humoru na zimowe dni. Ciasto w całości przygotowałam z dodatkiem ksylitolu, w zastępstwie potępianego cukru. Ksylitol świetnie sprawda się w kruchych ciastach. Tarta idealna dla wszystkich - liczących kalorie, unikających cukru ze względów zdrowotnych. A jednak życie może być słodkie!

Składniki na ciasto:
Zdjęcie - Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami ( wypieki bez cukru) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

200 g mąki orkiszowej jasnej
50 g mielonych orzechów laskowych
125 g zimnego masła
50 g ksylitolu/cukru
2 żółtka
2 łyżki likieru czekoladowego
szczypta soli
Nadzienie czekoladowe:
50 g ciemnej gorzkiej czekolady
Zdjęcie - Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami ( wypieki bez cukru) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

(70% kakao)
50 g masła
20 g kakao
2 jajka S
50 g ksylitolu/cukru
30 g tłustej śmietany
20 g posiekanych orzechów laskowych
dodatkowo:
2 łyżki soku z cytryny
3 gruszki
2 łyżki dżemu morelowego

Wykonanie:

  • mąkę, mielone orzechy, ksylitol, likier czekoladowy, żółtka i pokrojone masło w małe kawałeczki umieścić w misie robota i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię i przez godzinę schłodzić w lodówce
  • w międzyczasie masło, kakao i posiekaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
  • jajka z ksylitolem (ksylitol wcześniej zmielić na puder) ubić na puszysty kogel-mogel. Do jajek wmieszać masę czekoladową, śmietanę, likier i posiekane orzechy laskowe.Zapomniałam wmieszać orzechy do masy, dlatego rozsypałam je na górze. Wersja z orzechami w środku była smaczniejsza
  • formę na tartę (35x13cm) lub okrągłą o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej, następnie ułożyć na blaszce. Podziurkować widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 190`C 15 minut
  • w międzyczasie obrać gruszki, wykroić gniazda nasienne i skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniały
  • część masy czekoladowej rozłożyć na podpieczonym spodzie, ułożyć gruszki, następnie rozłożyć pozostałą masę. Piec w 160`C 40 minut
  • dżem morelowy podgrzać z sokiem z cytryny i posmarować upieczone gruszki

SMACZNEGO !
inspiracja: Essen & Trinken 10/2015
Zdjęcie - Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami ( wypieki bez cukru) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów