Tarta czekoladowa z gruszkami w karmelu

Tarta czekoladowa z gruszkami w karmelu

Zdjęcie - Tarta czekoladowa z gruszkami w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta czekoladowa z gruszkami w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki

  • kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 35 ml oleju Oliwier
  • 30 g kakao
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Czekoladowe nadzienie:
  • 150 g czekolady deserowej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • Gruszki:
  • 750 g gruszek
  • 50 g cukru
  • 15 ml oleju Oliwier
  • ½ cytryny

Przygotowanie

Mąkę mieszamy z kakao, solą i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem do momentu, aż rozprowadzi się w mące. Dodajemy jajko, olej i krótko zagniatamy, tylko do połączenia się składników. Schładzamy przez 1 godz.

 

Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.

 

Schłodzone ciasto cienko wałkujemy i przekładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10 minut.

 

W niewielkim garnku roztapiamy 70 g cukru z 2 łyżkami wody. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy masło i mieszamy do całkowitego połączenia się składników.

 

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i dodajemy ją do masy maślanej. Studzimy do temperatury pokojowej.

 

Jajka z pozostałym cukrem ubijamy na puszystą masę przez 5-7 minut na wysokich obrotach miksera, a następnie dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy łopatką.

 

Nadzienie przelewamy do podpieczonego spodu tarty i pieczemy w 165ºC przez około 30 minut lub do zestalenia. Studzimy.

 

Gruszki obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny i olejem arachidowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 15 minut do miękkości. Przed końcem pieczenia posypujemy owoce cukrem i wstawiamy pod grill, aby cukier się przypalił.

 

Gruszki w karmelu przekładamy na wystudzoną tartę.

Kategorie przepisów