Tarta czekoladowa z gruszkami w karmelu
Składniki
- kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 40 g cukru pudru
- 35 ml oleju Oliwier
- 30 g kakao
- 1 jajko
- szczypta soli
- Czekoladowe nadzienie:
- 150 g czekolady deserowej
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- Gruszki:
- 750 g gruszek
- 50 g cukru
- 15 ml oleju Oliwier
- ½ cytryny
Przygotowanie
Mąkę mieszamy z kakao, solą i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem do momentu, aż rozprowadzi się w mące. Dodajemy jajko, olej i krótko zagniatamy, tylko do połączenia się składników. Schładzamy przez 1 godz.
Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.
Schłodzone ciasto cienko wałkujemy i przekładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10 minut.
W niewielkim garnku roztapiamy 70 g cukru z 2 łyżkami wody. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy masło i mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i dodajemy ją do masy maślanej. Studzimy do temperatury pokojowej.
Jajka z pozostałym cukrem ubijamy na puszystą masę przez 5-7 minut na wysokich obrotach miksera, a następnie dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy łopatką.
Nadzienie przelewamy do podpieczonego spodu tarty i pieczemy w 165ºC przez około 30 minut lub do zestalenia. Studzimy.
Gruszki obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny i olejem arachidowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 15 minut do miękkości. Przed końcem pieczenia posypujemy owoce cukrem i wstawiamy pod grill, aby cukier się przypalił.
Gruszki w karmelu przekładamy na wystudzoną tartę.