Tarta cytrynowa z lemon curd i melisą
Kto jeszcze nie próbował lemon curd, koniecznie niech nadrobi zaległości. Produkty zamówiłam w internetowym supermarkecie spożywczym FRISCO
Frisco.pl -to supermarket online z pełnym asortymentem spożywczym i chemią. Zakupy online są łatwe i przyjemne. Dostawa nawet tego samego dnia.
Ciasto na tartę:
szklanka mąki
ćwierć kostki zimnego masła
3 łyżki cukru drobnego
cukier waniliowy
żółtko
Zagnieć albo zmieszaj ciasto w malakserze ze składników podanych wyżej . Odłóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij i rozwałkuj. Spód tarty ponakłuwaj widelcem i obciąż fasolą. Piecz ok 20 minut w 180 stopniach.
Krem lemon curd:
2 ekologiczne cytryny
skórka otarta z cytryn
2 jaja ekologiczne
2 żółtka
100 gram masła pociętego w kostkę
Cytryny umyć i otrzeć skórkę na drobnych oczkach. Wyciśnij sok z cytryn. Roztrzep krótko jaja, żółtka i cukier. Na małym ogniu zacznij podgrzewać mieszaninę cały czas mieszając. Kiedy zacznie robić się budyniowej konsystencji dodaj sok z cytryn, skórkę i masło. Mieszaj aż zacznie "bulgotać" cały czas mieszając. Odstaw do wystygnięcia. Ja przykryłam wierzch folią spożywczą, aby nie zrobił się" kożuch".
Krem wlałam na wystudzony spód i posypałam liśćmi melisy.