Tajska zupa ostro-kwaśna

Tajska zupa ostro-kwaśna

W naszej kuchni pod świerkami każdy przepis przenosi nas w inną część świata. Raz jesteśmy we Włoszech lub w Hiszpanii, potem wracamy do Polski, aby zaraz przenieść się na daleki Wschód. Tym razem znowu odwiedzamy Tajlandię - mieliśmy ochotę na orientalną zupę i taka właśnie powstała. Nie mogę powiedzieć, żeby był to jeden z moich ulubionych smaków, ale przepis jest ciekawy i warty odnotowania.

Zainspirował nas przepis w książeczce "Dania z woka", a zupę gotował mój mąż.

Składniki:

2 łyżki pasty z tamaryndy (do kupienia w sklepie typu kuchnie świata)

4 nieduże czerwone chilli, posiekane

2 zmiażdżone ząbki czosnku

2,5-cm kawałek imbiru (jeśli macie możliwość, użyjcie tajskiej odmiany)

4 łyżki sosu rybnego

2 łyżki miałkiego cukru

8 liści lemonki kaffir

1,2 l bulionu rybnego lub warzywnego

100 g marchewki, pokrojonej na plasterki

350 g słodkich ziemniaków, pokrojonych w kostkę

100 g minikolb kukurydzy

3 łyżki posiekanej kolendry

100 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół

250 g krewetek

Do podgrzanego woka włóż pastę z tamaryndy, chilli, czosnek, imbir, cukier i liście lemonki. Wlej bulion, zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj marchewkę, ziemniaki i kukurydzę (jeśli korzystasz z kukurydzy konserwowej, dodaj ją dopiero na końcu). Gotuj zupę ok. 10 minut. Dodaj kolendrę, pomidory i krewetki, pozostaw zupę na kilka minut, aby smaki się zmieszały. Podawaj od razu.

Zdjęcie - Tajska zupa ostro-kwaśna  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów