Tajska sałatka z kapusty z sosem orzechowo-pomarańczowym
Uwielbiam jak coś chrupie, do tego jest świeże, orzeźwiające, orientalne, a najlepiej tajskie! Mniam! Można sobie usprawnić życie i kupić paczki z poszatkowaną kapustą (białą i czerwoną), startą marchewką, a w domu zostanie do zrobienia tylko sos. Cudowny, orzechowo-pomarańczowy.
- po ok 200g poszatkowanej kapusty czerwonej i białej
- 2 marchewki starte na małych oczkach
- 2 garści orzechów ziemnych
- 2-3 łyżki posiekanej kolendry
sos orzechowo-pomarańczowy:
- 4 łyżki masła orzechowego
- sok z jednej pomarańczy (ok 1/4 szklanki)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- sól, pieprz, chili
Składniki sosu dokładnie mieszam, odstawiam na 10 minut.
Kapustę i marchewkę zalewam sosem, delikatnie mieszam, posypuję orzechami i kolendrą.