Tajska sałatka z kapusty z sosem orzechowo-pomarańczowym

Uwielbiam jak coś chrupie, do tego jest świeże, orzeźwiające, orientalne, a najlepiej tajskie! Mniam! Można sobie usprawnić życie i kupić paczki z poszatkowaną kapustą (białą i czerwoną), startą marchewką, a w domu zostanie do zrobienia tylko sos. Cudowny, orzechowo-pomarańczowy.

Zdjęcie - Tajska sałatka z kapusty z sosem orzechowo-pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tajska sałatka z kapusty z sosem orzechowo-pomarańczowym składniki:
  • po ok 200g poszatkowanej kapusty czerwonej i białej
  • 2 marchewki starte na małych oczkach
  • 2 garści orzechów ziemnych
  • 2-3 łyżki posiekanej kolendry

sos orzechowo-pomarańczowy:

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • sok z jednej pomarańczy (ok 1/4 szklanki)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • sól, pieprz, chili 
przygotowanie:

Składniki sosu dokładnie mieszam, odstawiam na 10 minut. 

Kapustę i marchewkę zalewam sosem, delikatnie mieszam, posypuję orzechami i kolendrą. 

Zdjęcie - Tajska sałatka z kapusty z sosem orzechowo-pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy