Tajine z kurczaka z suszonymi śliwkami, miodem i migdałami

Tajine z kurczaka z suszonymi śliwkami, miodem i migdałami

Wczoraj przed snem przeglądałam piękne wydanie Kuchni Francuskiej. Oglądałam mnóstwo pysznych zdjęć i szukałam jakiegoś przepisu na dzisiaj. Znalazłam kilka, ale w końcu wybieraliśmy z mężem między pieczonymi cykoriami owiniętymi szynką i polanymi pysznym sosem a kurczakiem z gorącymi migdałami, śliwkami w karmelu, z dużą ilością cytrynowej skórki, miodem i z pomidorami. I wybraliśmy kurczaka. Obiad był cudownie smakowity.

Zdjęcie - Tajine z kurczaka z suszonymi śliwkami, miodem i migdałami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tajine z kurczaka z suszonymi śliwkami, miodem i migdałami

1 kurczak hodowany na wybiegu, ok. 1 kg

kilka łyżek oliwy

500 g pomidorów (u mnie 3 puszki pomidorów bez skórki, wraz z sosem)

2 średnie cebule

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka cynamonu

nitki szafranu (a u mnie łyżeczka kurkumy)

łyżeczka soli

łyżeczka pieprzu

2 cytryny

100 g miodu

pęczek natki l. inne zioła

200 g suszonych śliwek bez pestek

100 g cukru

50 g migdałów

1 łyżka oleju arachidowego

2 łyżki ziaren sezamu

Kurczaka podzieliłam na niewielkie kawałki i obsmażyłam w garnku (ale część na patelni grillowej i potem dopiero przełożyłam do garnka) na oliwie.

Pomidory pokroiłam na kawałki i dodałam wraz z sosem do obsmażonego kurczaka. Wsypałam cebule pokrojone w piórka, cynamon, sól, pieprz, kurkumę i cukier.

Z cytryn polanych wrzątkiem i dokładnie wymytych starłam skórkę i wycisnęłam sok. Skórkę i sok dodałam do garnka. Następnie do kurczaka dołożyłam miód. Danie gotowałam pod przykryciem przez godzinę. Na końcu dodałam posiekane zioła i gotowałam jeszcze przez 10 minut.

W czasie, jak potrawa się gotowała migdały przelałam wrzątkiem, a następnie zimną wodą i obrałam je ze skórki. Obrane obsmażyłam, cały czas mieszając, na oleju arachidowym, aż zrobiły się jasnobrązowe.

Śliwki zaś zasypałam cukrem i wlałam wodę do połowy wysokości śliwek i gotowałam na małym ogniu, w rondelku, aż cukier się skarmelizował.

Kawałki kurczaka powinno się wyłożyć na półmisku do tajine. Ja przełożyłam je do salaterki, pozbywając się wszelkich kości. Polałam mięso sosem, w którym się gotowało. Udekorowałam śliwkami i migdałami, posypałam sezamem i podałam z ryżem basmati firmy Gallo. Zamiast ryżu mógłby to być kuskus.

* źródło - "Kulinaria francuskie" wyd. Konemann

Zdjęcie - Tajine z kurczaka z suszonymi śliwkami, miodem i migdałami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów