Tagliatelle z fasolką szparagową i papryką
przepis:
makaron tagliatelle
1 czerwona papryka
20 dag zielonej fasolki szparagowej (mrożonej)
1 papryczka chili
1 ząbek czosnku
garść listków bazylii
50 ml mleczka kokosowego
olej
sól
1 łyżka soku z cytryny
Makaron ugotować al dente, odcedzić.
Czosnek obrać, posiekać.
Fasolkę wrzucić do osolonej , wrzącej wody i gotować 8 min. Następnie przelać ją zimną wodą i odcedzić na sicie.
Paprykę opłukać, usunąć nasiona, pokroić w paski.
Chili i bazylię pokroić.
Na rozgrzany na patelni olej wrzucić czosnek i chili. Chwilę razem przesmażać. Następnie dodać paprykę i mleczko kokosowe. Dusić razem. Kiedy papryka zmięknie dodać fasolkę, sól, pieprz, sok z cytryny do smaku i posiekane listki bazylii.
Warzywa wymieszać z makaronem, podgrzać razem.