Tacos z kurczakiem i warzywami
Uwielbiam tacos – czymkolwiek by je nie nadziać, są pyszne :) Tym razem wypróbowałam przepis na nadzienie kurczakowo-warzywne wg przepisu z ksiażki Pola Martina „Sztuka gotowania na co dzień”. Nie zawiodłam się :) W pół godziny powstały smakowite i chrupiące tacos, które znakomicie sprawdziły się jako sobotni obiad.
TACOS Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
(na 4 porcje)
8 muszli tacos,
2 filety z piersi kurczaka,
½ czerwonej papryki,
½ zielonej papryki,
½ małej cukinii,
½ cebuli,
3-4 łyżki pomidorowego sosu taco albo sosu salsa,
sól i pieprz,
2 łyżki oleju
Papryki i cukinię pokroić w cienkie paseczki. Cebulę pokroić w piórka.
Kurczaka umyć, osuszyć i także pokroić w cienkie paski. Oprószyć mięso solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i obsmażyć mięso, aż będzie rumiane. Przełożyć do miski, a na patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju. Wrzucić cebulę i smażyć przez chwilę, a gdy się zeszkli, dodać papryki i cukinię. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez 8-10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać fasolę, kurczaka i sos taco. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć razem jeszcze 2 minuty.
Muszle tacos włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2-3 minuty, aby zrobiły się bardziej chrupiące. Następnie wyjąć je i napełnić farszem.
Od razu podawać.