Tacos z kurczakiem i warzywami
 
            Uwielbiam tacos – czymkolwiek by je nie nadziać, są pyszne :) Tym razem wypróbowałam przepis na nadzienie kurczakowo-warzywne wg przepisu z ksiażki Pola Martina „Sztuka gotowania na co dzień”. Nie zawiodłam się :) W pół godziny powstały smakowite i chrupiące tacos, które znakomicie sprawdziły się jako sobotni obiad. 
 
  
 
 TACOS Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 
 (na 4 porcje) 
 8 muszli tacos, 
 2 filety z piersi kurczaka, 
 ½ czerwonej papryki, 
 ½ zielonej papryki, 
 ½ małej cukinii, 
 ½ cebuli, 
 3-4 łyżki pomidorowego sosu taco albo sosu salsa, 
 sól i pieprz,
 2 łyżki oleju 
 
 Papryki i cukinię pokroić w cienkie paseczki. Cebulę pokroić w piórka. 
 Kurczaka umyć, osuszyć i także pokroić w cienkie paski. Oprószyć mięso solą i pieprzem. 
 Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i obsmażyć mięso, aż będzie rumiane. Przełożyć do miski, a na patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju. Wrzucić cebulę i smażyć przez chwilę, a gdy się zeszkli, dodać papryki i cukinię. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez 8-10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać fasolę, kurczaka i sos taco. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć razem jeszcze 2 minuty. 
 Muszle tacos włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2-3 minuty, aby zrobiły się bardziej chrupiące. Następnie wyjąć je i napełnić farszem. 
 Od razu podawać.
 
 
 
            