Szynka wieprzowa z młodą kapustą
W niedzielę odwiedziłam rodzinę mieszkającą na wsi. Oprócz tego, że spędziłam czas na świeżym wiejskim powietrzu w fantastycznym i wesołym towarzystwie to zostałam obdarowana ogromną wiąchą świeżego koperku. Musiałam go jakoś zagospodarować więc pomyślałam o tradycyjnej kuchni polskiej. Dorwałam wczoraj na rynku piękną, dorodną kapustę, przytargałam ze sklepu kawał mięcha i tak oto powstało proste polskie a jakże pyszne danie.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 90 min
Stopień trudności – średni
Składniki:
- 80 dag surowej szynki wieprzowej,
- 1 duża główka młodej kapusty,
- 2 duże cebule,
- 1/3 kostki masła,
- pęczek świeżego koperku,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz,
Sposób wykonania:
- mięso dokładnie myjemy, następnie osuszamy, kroimy na grube plastry i lekko je rozklepujemy,
- rozbite plastry kroimy w szerokie paski, oprószamy solą i pieprzem,
- na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso aż się zrumieni, następnie podlewamy ½ szklanki bulionu i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie (około 60 min.),
- w tym czasie obieramy cebulę, kroimy w kosteczkę,
- kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, szatkujemy, oprószamy solą i ugniatamy rękoma żeby zmiękła (odstawiamy na kilka minut),
- w garnku o grubym dnie roztapiamy masło dodajemy cebulę,
- kiedy cebula się zeszkli dodajemy, kapustę, wlewamy pozostały bulion, doprawiamy pieprzem i ewentualnie jeszcze solą, dusimy pod przykryciem około 20-30 min. od czasu do czasu mieszając, na koniec dodajemy pęczek posiekanego świeżego koperku,
- miękkie, uduszone mięso dodajemy do kapusty, podajemy ze świeżym pieczywem lub ziemniakami dekorując gałązką pachnącego koperku.
Inne pomysły na młodą kapustę:
1. kapuśniaczek z młodej kapusty z grzybami
2. Sałatka z młodej kapusty z pomidorami i czosnkiem