Szynka wieprzowa z młodą kapustą

W niedzielę odwiedziłam rodzinę mieszkającą na wsi. Oprócz tego, że spędziłam czas na świeżym wiejskim powietrzu w fantastycznym i wesołym towarzystwie to zostałam obdarowana ogromną wiąchą świeżego koperku. Musiałam go jakoś zagospodarować więc pomyślałam o tradycyjnej kuchni polskiej. Dorwałam wczoraj na rynku piękną, dorodną kapustę, przytargałam ze sklepu kawał mięcha i tak oto powstało proste polskie a jakże pyszne danie.

Zdjęcie - Szynka wieprzowa z młodą kapustą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji – 4

Czas wykonania – 90 min

Stopień trudności – średni

 Składniki:

  • 80 dag surowej szynki wieprzowej,
  • 1 duża główka młodej kapusty,
  • 2 duże cebule,
  • 1/3 kostki masła,
  • pęczek świeżego koperku,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • olej do smażenia,
  •  sól,
  • pieprz,

Sposób wykonania:

  1. mięso dokładnie myjemy, następnie osuszamy, kroimy na grube plastry i lekko je rozklepujemy,
  2. rozbite plastry kroimy w szerokie paski, oprószamy solą i pieprzem,
  3. na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso aż się zrumieni, następnie podlewamy ½ szklanki bulionu i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie (około 60 min.),
  4. w tym czasie obieramy cebulę, kroimy w kosteczkę,
  5. kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, szatkujemy, oprószamy solą i ugniatamy rękoma żeby zmiękła (odstawiamy na kilka minut),
  6. w garnku o grubym dnie roztapiamy masło dodajemy cebulę,
  7. kiedy cebula się zeszkli dodajemy, kapustę, wlewamy pozostały bulion, doprawiamy pieprzem i ewentualnie jeszcze solą, dusimy pod przykryciem około 20-30 min. od czasu do czasu mieszając, na koniec dodajemy pęczek posiekanego świeżego koperku,
  8. miękkie, uduszone mięso dodajemy do kapusty, podajemy ze świeżym pieczywem lub ziemniakami dekorując gałązką pachnącego koperku.

Inne pomysły na młodą kapustę:

1. kapuśniaczek z młodej kapusty z grzybami

2. Sałatka z młodej kapusty z pomidorami i czosnkiem



Kategorie przepisów

Podobne przepisy