Szybkowar - chłodnik z warzyw i kurek z cebulką
Zimne zupy są wspaniałe w upalne dni. Tą zupę ugotowałam w szybkowarze. Aby szybciej się wystudziła, garnek z ugotowaną zupą wstawiłam do dużej miski z zimną wodą. Wodę później zużyłam do podlania pelargonii na balkonie :-)
Jednego dnia zjedliśmy ją z chlebem na zakwasie, a drugiego z jajkiem na twardo pokrojonym na ćwiartki i grzankami z pszennej bułki.
Chłodnik z warzyw i kurek z cebulką
przepis na szybkowar*
2-3 łyżki oleju
1 młody por (biała i jasnozielona część)
1 średni ziemniak
1 marchewka
1 pietruszka
1 kalarepka
3 szklanki wody
1 łyżeczka posiekanego tymianku (tylko listki)
sól, pieprz
ponadto:
1 spora cebula
2 szklanki oczyszczonych kurek
2 łyżki wody
sól
W szybkowarze rozgrzać olej, por oczyścić z piasku pod bieżącą wodą i pokroić w 1 cm krążki. Resztę warzyw pokroić w kostkę.
Por wrzucić na rozgrzany olej, gdy się zacznie rumienić dodać warzywa i podsmażać przez 3 minuty mieszając drewnianą łyżką. Wlać wodę. Zamknąć pokrywę szybkowaru i gotować 6 minut od momentu pokazania się pary. Następnie przestudzić, zmiksować blenderem (niezbyt dokładnie, zostawić małe kawałki warzyw) i doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Wystudzić.
W tym czasie na patelni zeszklić cebulę na maśle lub oleju, wrzucić kurki (większe podzielić na kawałki) i dusić na małym ogniu 13-15 minut mieszając od czasu do czasu. W trakcie duszenia wlać 2 łyżki wody i posolić do smaku.
Gotowe kurki dodać do zupy i dalej studzić.
Zimną zupę podawać z dodatkowym tymiankiem, chlebem razowym, jajkiem na twardo lub grzankami.
* jeśli nie mamy szybkowara, to nic nie szkodzi :-) Zupę można ugotować identycznie, tylko trochę dłużej. Od momentu wrzenia gotujemy pod przykryciem 20 minut.