Szybkie wegańskie oponki "cronuts"
Ja wiem, że domowego pączusia nic nie zastąpi, nawet faworki, ale cronutsy też są wporzo. Na ich korzyść przemawia czas przygotowania - wykrojenie kółek, usmażenie ich na oleju i posypanie cynamonowym cukrem pudrem zajmuje jakieś 15 minut. Szału może nie ma, ale dla wyposzczonego małego alergika, a zwłaszcza dla obessanej matki karmiącej to wręcz ambrozja. I jak już wspomniałam, gotowa w kilkanaście minut. Czas można odrobinę wydłużyć, jednocześnie robiąc sobie wspólną z dzieckiem zabawę w dekorowanie takich cronutsów. Ma to swój urok, ale odwleka pożeranie francuskich oponek, więc jak wolicie.
Przygotujmy zatem:
2-3 płaty (czyli opakowania) gotowego ciasta francuskiego - surowe, schłodzone, bezmleczne*
1/2 litra oleju roślinnego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
łyżeczkę cynamonu**
Cukier lekko zmiksować blenderem, żeby zrobił się grubszy puder, wymieszać z cynamonem, odstawić. Ciasto rozłożyć. Spodni blat posmarować lekko wodą, nałożyć drugi, lekko uklepać. Jeśli robimy z trzech płatów, to drugi także zwilżamy przed nałożeniem trzeciego. Za pomocą szklanki oraz kieliszka wykroić kółka z dziurką. W rondlu rozgrzać olej do temperatury 160-170 stopni - w przypdku braku termometru można posiłkować się patyczkiem do szaszłyków: jeśli na powierzchni patyczka wetkniętego w tłuszcz pojawiają się bąbelki, można uznać, że temperatura oleju jest odpowiednia. Olej nie może być zbyt gorący, bo wtedy cronutsy będą spalone na zewnątrz, a surowe w środku. Uwaga! Warto powycinane z ciasta kółka trzymać w lodówce do momentu wrzucenia do tłuszczu. Smażyć ciastka z obu stron po ok. 2 minuty, osączać na papierze i obtaczać w cynamonowym cukrze. Usmażyć także środki wycięte z okręgów i trójkąty pozostałe po wycinaniu cronutsów, dostosowując czas smażenia do mniejszych kawałków ciasta.
*wiem, że syf, ale Tłusty Czwartek jest tylko raz w roku; ilość opakowań zależy od apetytu, ja robię różnie, ale chyba w sumie wolimy bardziej płaskie cronutsy, czyli z dwóch warstw
**jeśli obawiacie się cynamonu, posypcie cronutsy cukrem z pieczoną wanilią