Szybkie wegańskie oponki "cronuts"

Zdjęcie - szybkie wegańskie oponki "cronuts" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ja wiem, że domowego pączusia nic nie zastąpi, nawet faworki, ale cronutsy też są wporzo. Na ich korzyść przemawia czas przygotowania - wykrojenie kółek, usmażenie ich na oleju i posypanie cynamonowym cukrem pudrem zajmuje jakieś 15 minut. Szału może nie ma, ale dla wyposzczonego małego alergika, a zwłaszcza dla obessanej matki karmiącej to wręcz ambrozja. I jak już wspomniałam, gotowa w kilkanaście minut. Czas można odrobinę wydłużyć, jednocześnie robiąc sobie wspólną z dzieckiem zabawę w dekorowanie takich cronutsów. Ma to swój urok, ale odwleka pożeranie francuskich oponek, więc jak wolicie.
Przygotujmy zatem:

2-3 płaty (czyli opakowania) gotowego ciasta francuskiego - surowe, schłodzone, bezmleczne*
1/2 litra oleju roślinnego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
łyżeczkę cynamonu**

Cukier lekko zmiksować blenderem, żeby zrobił się grubszy puder, wymieszać z cynamonem, odstawić. Ciasto rozłożyć. Spodni blat posmarować lekko wodą, nałożyć drugi, lekko uklepać. Jeśli robimy z trzech płatów, to drugi także zwilżamy przed nałożeniem trzeciego. Za pomocą szklanki oraz kieliszka wykroić kółka z dziurką. W rondlu rozgrzać olej do temperatury 160-170 stopni - w przypdku braku termometru można posiłkować się patyczkiem do szaszłyków: jeśli na powierzchni patyczka wetkniętego w tłuszcz pojawiają się bąbelki, można uznać, że temperatura oleju jest odpowiednia. Olej nie może być zbyt gorący, bo wtedy cronutsy będą spalone na zewnątrz, a surowe w środku. Uwaga! Warto powycinane z ciasta kółka trzymać w lodówce do momentu wrzucenia do tłuszczu. Smażyć ciastka z obu stron po ok. 2 minuty, osączać na papierze i obtaczać w cynamonowym cukrze. Usmażyć także środki wycięte z okręgów i trójkąty pozostałe po wycinaniu cronutsów, dostosowując czas smażenia do mniejszych kawałków ciasta.

*wiem, że syf, ale Tłusty Czwartek jest tylko raz w roku; ilość opakowań zależy od apetytu, ja robię różnie, ale chyba w sumie wolimy bardziej płaskie cronutsy, czyli z dwóch warstw
**jeśli obawiacie się cynamonu, posypcie cronutsy cukrem z pieczoną wanilią

Przepisy z tych kategorii

Steki z kalafiora

Steki z kalafiora

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Koktajl pomidorowy z miodem

Koktajl pomidorowy z miodem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Placki z cukinii i kolby kukurydzy
1

Placki z cukinii i kolby kukur…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ziemniaki smażone z fasolką szparagową i papryką
1

Ziemniaki smażone z fasolką sz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Mizeria na zimę do słoików
3

Mizeria na zimę do słoików

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Wegańskie jagodzianki z kruszonką
1

Wegańskie jagodzianki z kruszo…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z ogórkami, chili i kolendrą
2

Sałatka z ogórkami, chili i ko…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Lazania z soczewicą
1

Lazania z soczewicą

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kotleciki jajeczne II
1

Kotleciki jajeczne II

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka z kurkami
1

Sałatka z kurkami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Fasolka szparagowa z bułką tartą
1

Fasolka szparagowa z bułką tar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kopytka z pesto z jarmużu
2

Kopytka z pesto z jarmużu

napiecyku napiecyku
napiecyku