Szybkie placki z dyni - quick pumpkin pies
szybkie placki z dyni
Super prosty przepis na szybkie placki z dyni. Mają piękny kolor, a do tego smakiem przypominają placki ziemniaczane. Można podawać je z sosem czosnkowym lub posypane cukrem. Zachęcam do wypróbowania!
Składniki:
- 4 szklanki tartej dyni
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- szczypta chili (opcjonalnie)
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Szklanka - 250 ml
Dynię i cebulę obrać, umyć i osuszyć. Czosnek obrać. Obraną dynię i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodać starty czosnek i wszystko wymieszać.
Mąkę przesiać przez sitko. Do warzyw dodać jajka, mąkę, sól, pieprz i chili. Wszystko dokładnie wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
szybkie placki z dyni
Smacznego!
Zapraszam również na: Pasztet z cukinii